Γενική Αιματολογία

Κοινοποίηση:

Η Γενική Αιματολογία ασχολείται κατά κανόνα με προβλήματα που προκύπτουν από τη Γενική αίματος. Η γενική αίματος, η συχνότερα ζητούμενη σήμερα ιατρική εξέταση περιστρέφεται γύρω από τα 3 βασικά κυτταρικά στοιχεία του αίματος: τα ερυθρά (με αντιπροσωπευτικότερη μέτρηση την αιμοσφαιρίνη), τα λευκά αιμοσφαίρια και τα αιμοπετάλια, με επιμέρους παραμέτρους για το καθένα. 

Το συχνότερο πρόβλημα με την αιμοσφαιρίνη είναι η αναιμία, κατάσταση που οφείλεται σε παθολογικά χαμηλές τιμές αιμοσφαιρίνης. Η αιμοσφαιρίνη είναι το κύριο συστατικό των ερυθρών αιμοσφαιρίων – των κυττάρων που κυκλοφορούν μέσα στο σώμα μας, μεταφέροντας οξυγόνο στους ιστούς. Οι αναιμικοί ασθενείς μπορεί να έχουν ελάχιστα συμπτώματα, αλλά καθώς η αναιμία επιδεινώνεται, οι περισσότεροι παρατηρούν κόπωση, δύσπνοια κατά την άσκηση ή την κόπωση, χαμηλότερα επίπεδα ενέργειας μέχρι και υπνηλία, βουητό στα αυτιά και πονοκεφάλους.

Πιο σπάνιες είναι κάποιες καταστάσεις όπου οι ασθενείς παράγουν υπερβολική αιμοσφαιρίνη. Αυτή η πάθηση είναι ευρέως γνωστή ως ‘’πολυκυτταραιμία’’. Μπορεί να οφείλεται σε υποκείμενο πρόβλημα μυελού των οστών (Αληθής Πολυκυτταραιμία ή Polycythaemia Rubra Vera), ή σε άλλες αιτίες όπως το κάπνισμα ή η χρόνια πνευμονική νόσος. Οι ασθενείς με αυτά τα νοσήματα μπορεί να μη χρειάζονται καμία ειδική θεραπεία, ή να χρειαστεί να αποβάλλουν την περίσσεια του αίματος με μια διαδικασία που λέγεται αφαίμαξη, ή ακόμη άλλοι  να χρειαστούν πιο ειδικές θεραπείες -συνήθως με χάπια-  για να “καταστείλουν” τον υπερβολικά δραστήριο μυελό των οστών.

Επόμενο άρθρο
Λεμφώματα
Call Now Button