Φαρμακευτικές Θεραπείες

Κοινοποίηση:

Για κάθε ασθενή μας, είναι εξασφαλισμένη η χορήγηση της αποτελεσματικότερης δυνατής θεραπείας. Πιστεύουμε στην εξατομίκευση της θεραπείας, πάντα εντός των βασικών αρχών και θεραπευτικών πρωτοκόλλων αντιμετώπισης των αιματολογικών νοσημάτων. Ακολουθούμε κάθε βήμα και διαδικασία ώστε να καταλήξουμε στην επιλογή της πιο κατάλληλης αγωγής. Εδώ παραθέτουμε μια σύνοψη των επιλογών που διαθέτουμε σήμερα στην Αιματολογία.

 

Χημειοθεραπεία είναι η χρήση χημικών ουσιών ή φαρμάκων (κυτταροτοξικών παραγόντων) στη θεραπεία του καρκίνου που δίνεται από:

  • Το στόμα – φάρμακα χορηγούνται ως δισκία ή κάψουλες
  • Ενδομυϊκά – φάρμακα χορηγούνται με ένεση σε μυ ή κάτω από το δέρμα
  • Ενδοφλέβια – τα περισσότερα φάρμακα χορηγούνται με ένεση στο αντιβράχιο ή στη ραχιαία επιφάνεια του χεριού. Μία μικρή βελόνα τοποθετείται μέσω του δέρματος σε μια φλέβα και το διάλυμα του φαρμάκου εγχέεται αργά. Το φάρμακο κατανέμεται σε όλο το σώμα μέσω της ροής του αίματος.

Η κλασική κυτταροτοξική χημειοθεραπεία είναι πιο αποτελεσματική σε κύτταρα που είναι ταχέως διαρούμενα και πολλαπλασιαζόμενα. Επηρεάζει τόσο τα φυσιολογικά όσο και τα καρκινικά κύτταρα, αλλά συχνά τα φυσιολογικά κύτταρα ανακάμπτουν ταχύτερα από τη χημειοθεραπεία. Τα φάρμακα είτε χρησιμοποιούνται μεμονωμένα, ή συχνότερα συνδυάζονται μεταξύ τους με βάση τον μηχανισμό δράσης. Αυτό θα αυξήσει την αποτελεσματικότητα τους και θα βοηθήσει στη μείωση των παρενεργειών. Τα χημειοθεραπευτικά φάρμακα δίνονται σε κύκλους. Έτσι, αφού δοθεί ένας συνδυασμός  φαρμάκων – κατά τη διάρκεια μιας ή περισσότερων ημερών – ακολουθεί ένα διάλειμμα κατά το οποίο ο οργανισμός έχει χρόνο να αναρρώσει. Μόλις συμβεί αυτό, δίνεται ο επόμενος κύκλος θεραπείας. Διαφορετικά φάρμακα χημειοθεραπείας έχουν διαφορετικές παρενέργειες, αλλά μερικές παρενέργειες είναι κοινές για το μεγαλύτερο μέρος των χημειοθεραπειών που χρησιμοποιούνται στην αιματολογία. Αυτά περιλαμβάνουν: Ουδετεροπενία: όρος για χαμηλό αριθμό ουδετερόφιλων. Τα ουδετερόφιλα είναι λευκά αιμοσφαίρια υπεύθυνα για την καταπολέμηση μικροβίων, επομένως απαιτείται άμεση αντιβιοτική θεραπεία των λοιμώξεων κατά τη διάρκεια της ουδετεροπενίας.  Ανορεξία, ναυτία  ή αδιαθεσία είναι συχνά, ενώ ο εμετός όχι, κι αυτό λόγω των σύγχρονων αντιεμετικών.  Τριχόπτωση: η απώλεια μαλλιών είναι  αρκετά συχνή και αφορά συγκεκριμένες κατηγορίες φαρμάκων. Τερατογένεση σημαίνει ότι υπάρχει πιθανότητα να διαταραχθεί η ανάπτυξη του εμβρύου. Κατά συνέπεια καθιστά πολύ σημαντική την αποτελεσματική αντισύλληψη κατά τη διάρκεια της χημειοθεραπείας. Αυτό ισχύει τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες. Εξαγγείωση: είναι μια σοβαρή επιπλοκή ορισμένων φαρμάκων χημειοθεραπείας που χορηγούνται ενδοφλέβια, αλλά διαρρέουν κάτω από το δέρμα και προκαλούν βλάβη στον περιβάλλον ιστό.

Επόμενο άρθρο
Οστεομυελική βιοψία
Προηγούμενο άρθρο
Μετάγγιση αίματος
Call Now Button