Χημειοθεραπεία και timing
0
88
Να και κάτι που δεν το είχαμε σκεφτεί ποτέ. Έχει σημασία η χρονική στιγμή της ημέρας στην οποία επιλέγουμε να χορηγήσουμε τη χημειοθεραπεία; Φαίνεται ότι σε κάποιες περιπτώσεις τουλάχιστον ναι. Ερευνητές από τη Νότιο Κορέα έδειξαν ότι γυναίκες ασθενείς μπορεί να αποκομίσουν μέγιστο όφελος το απόγευμα παρά το πρωί, αν…
Μελφαλάνη και μεταμόσχευση
138
Λίγο λιγότερο κλινικά σήμερα. Η Μελφαλάνη, σε μεγάλες δόσεις, είναι το φάρμακο στο οποίο βασίζεται η αυτολογος μεταμόσχευση στο μυέλωμα εδώ και δεκαετίες. Είναι ένα κλασσικό χημειοθεραπευτικό που ανήκει στους αλκυλιωτικούς παράγοντες. Δρα δηλαδή απευθείας, καταστροφικά και μη ειδικά στο DNA, μην αφήνοντας τις διπλές έλικες να ξεδιπλώσουν και κατά…
JAK2 αναστολείς στη μυελοίνωση
208
Ruxolitinib, fedratinib και pacritinib είναι τρεις εγκεκριμένοι από τον FDA αναστολείς κινάσης JAK2 (JAKi) για τη θεραπεία της μυελοΐνωσης (MF). Σύντομα αναμένεται η έγκριση του FDA και για το momelotinib, με το ruxolitinib (Jakavi) να είναι εδώ και χρόνια ευρέως χρησιμοποιούμενο. Όλοι οι αναστολείς αυτοί βελτιώνουν τη σπληνομεγαλία και τα…
Πρόγνωση ασθενών με οριακά αιμοπετάλια
252
Με μεγάλη συχνότητα βλέπουμε στο ιατρείο ασθενείς με επίμονη, μεμονωμένη αλλά μόνο ήπια θρομβοπενία, δηλαδή έχουν αριθμό αιμοπεταλίων μεταξύ 100 και 149 ×109/L. Οι ασθενείς αυτοί δεν πληρούν τα κριτήρια για να διαγνωσθούν με Ιδιοπαθή Θρομβοπενική Πορφύρα (ΙΤΡ) και ουσιαστικά ανήκουν σε μια γκρίζα ζώνη. Από την μια, δεν κινδυνεύουν…
Από τι είμαστε φτιαγμένοι;
311
Είναι το σώμα μας πιο πολύ δομημένο από ανθρώπινα κύτταρα ή μήπως κατοικούμαστε κατά κύριο λόγο από βακτήρια; Εξαρτάται από το πως θα προσεγγίσουμε το ερώτημα. Ας δούμε τι γίνεται με τα ανθρώπινα κύτταρα. Μια μελέτη του 2016 εκτίμησε ότι ένα άτομο 70 κιλών και με φυσιολογικό αιματοκρίτη, έχει περίπου…