Τεχνητή νοημοσύνη στα λεμφώματα
2 Σχόλια
2K
Τεχνητή νοημοσύνη στην ιατρική. Είναι εδώ και χρόνια πραγματικότητα και κομμάτι της κλινικής πράξης, και θα μας απασχολεί όλο και περισσότερο στο εξής. Ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης που αναπτύχθηκε στη Σουηδία φαίνεται ικανό να αναγνωρίσει τη διάγνωση λεμφώματος στο 90% των εικόνων που θα αναλύσει από ένα PET scan. Οι…
Χρόνια Λεμφοκυτταρική Λευχαιμία, πρώτη γραμμή
304
Μετά από κάποια απουσία, επιστρέφω με μια ανάλυση της τρέχουσας κατάστασης στην πρώτη γραμμή θεραπείας της Χρόνιας Λεμφοκυτταρικής Λευχαιμίας. Εκεί όπου όλα δείχνουν ότι οι στρατηγικές πεπερασμένης χρονικής διάρκειας γίνονται ο ακρογωνιαίος λίθος. Το 2019 η μελέτη CLL14 επέδειξε κάτι εντυπωσιακό, εκθρονίζοντας για πρώτη φορά την ανοσοχημειοθεραπεία με FCR που…
Μαστογραφία
1K
Η προληπτική ιατρική είναι σπουδαία αρκεί να βασίζεται σε δεδομένα και όχι να αερολογούμε ότι εντοπίζουμε γρήγορα τον καρκίνο και έτσι σώζουμε ζωές. Μια συστηματική ανασκόπηση της υπάρχουσας βιβλιογραφίας επέτρεψε το ελβετικό ιατρικό συμβούλιο να συμπεράνει ότι η αποτελεσματικότητα της μαστογραφίας εξακολουθεί να είναι αβέβαιη, η υπερδιάγνωση και τα ψευδώς…
Νεότερα στην Αιματολογία
1K
Μετά από καιρό, απομόνωσα κάποιες δημοσιεύσεις των τελευταίων μηνών που πιστεύω αξίζουν αναφορά. Ας τις δούμε ξεχωριστά: Ενδοφλέβια θεραπεία αναπλήρωσης ανοσοσφαιρίνης ή προφυλακτική χορήγηση αντιβιοτικών σε ασθενείς με υπογαμμασφαιριναιμία εξαιτίας αιματολογικής κακοήθειας: Όσοι ασθενείς παρέμειναν στη θεραπεία τους στο ένα σκέλος, άλλοι τόσοι και στο άλλο, και επίσης η συχνότητα…
Μυέλωμα όσα μάθαμε το 2023
1K
Το Μυέλωμα είναι στην ειδικότητα μας το νόσημα εκείνο που την τελευταία δεκαετία δέχτηκε τις μεγαλύτερες αναταράξεις, αποτέλεσμα νέων φαρμάκων και θεραπειών. Αυτό συνεχίστηκε και πέρυσι με νέες δημοσιεύσεις και δεδομένα . Παραθέτω κάποια από όσα ξεχώρισα από τη χρονιά που μόλις έφυγε, θέτοντας ως απαραίτητη προϋπόθεση η δημοσίευση να…