αθλητισμόςΑιματολογίακλινικές μελέτεςΚοινωνία

Σπλήνας: άγνωστες πτυχές

Δεν υπάρχουν Σχόλια

Κοινοποίηση

Είναι γνωστό ότι ο ανθρώπινος σπλήνας  έχει την ικανότητα να συστέλλεται παροδικά υπό συνθήκες στρες, ώστε να αποδεσμεύει αποθηκευμένα ερυθρά αιμοσφαίρια στην κυκλοφορία του αίματος. Αυτό που είχε ενδιαφέρον είναι αυτό που μελέτησαν Σουηδοί ερευνητές.

Συγκεκριμένα, μετρήσανε τον όγκο και τη συστολή του σπλήνα κατά τη διάρκεια δοκιμών άπνοιας σε δύο ομάδες. Καθεμία περιλάμβανε 12 συμμετέχοντες (εκ των οποίων οι 3 γυναίκες): μια ομάδα που σχεδιάζε να ανέβει στην κορυφή του Έβερεστ (8848μ. – ονομάστηκαν “Ορειβάτες”), και μια άλλη που θα έκανε πεζοπορία στο καμπ βάσης του Έβερεστ (5300μ. base camp – ονομάστηκαν “Πεζοπόροι”). Οι εξετάσεις πραγματοποιήθηκαν στο Κατμαντού (υψόμετρο 1370μ.), 1-3 ημέρες μετά την άφιξη, και πριν ξεκινήσει η αναρρίχηση ή η διαδρομή της κάθε ομάδας αντίστοιχα. Η ηλικία, το ύψος, βάρος, η εκπνευστική ικανότητα, οι σφυγμοί ηρεμίας, και ο κορεσμός οξυγόνου καταγράφηκαν, και δεν παρουσίαζαν διαφορές μεταξύ των δύο ομάδων. Μετά από 15 λεπτά ανάπαυσης, όλοι οι συμμετέχοντες πραγματοποίησαν άπνοια 1 λεπτού, και μετά από 2 λεπτά ανάπαυσης, πραγματοποίησαν άπνοια μέγιστης διάρκειας. Έξι από τους ορειβάτες έκαναν και τρίτη άπνοια, και κατόπιν μετρήθηκε η αιμοσφαιρίνη (Hb) τους. Επίσης με την χρήση υπερήχων, εκτιμήθηκε ο όγκος του σπλήνα με έμμεσο υπολογισμό των τριών διαστάσεων στον χώρο, τόσο πριν όσο και μετά τις άπνοιες.

Ο μέσος όρος του όγκου του σπλήνα ήταν μεγαλύτερος στους ορειβάτες (367mL) απ ‘ότι στους πεζοπόρους (228mL). Συστολή του σπλήνα καταγράφηκε κατά τη διάρκεια της άπνοιας και στις δύο ομάδες, αλλά ο βαθμός συστολής ήταν περίπου διπλάσιος στους ορειβάτες. Τρία επεισόδια άπνοιας σε έξι από τους ορειβάτες οδήγησαν σε μείωση του όγκου του σπλήνα από 348 σε 202mL και αύξηση Hb από 14.79  έως 15,33 g/L. Η μέγιστη διάρκεια άπνοιας ήταν μεγαλύτερη στους ορειβάτες (88 έναντι 67 δευτερολέπτων στους πεζοπόρους). Το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξαν οι ερευνητές είναι ότι το μεγάλο μέγεθος του σπληνός είναι χαρακτηριστικό των ορειβατών επιπέδου, και τόσο το μέγεθος όσο και η συσταλτική ικανότητα, είναι ανάλογα της ορειβατικής ικανότητας, ικανότητας προσαρμογής και επιδόσεων σε μεγάλο υψόμετρο.

Γεώργιος Ζ. Ιωαννίδης - Αιματολόγος - Λάρισα

ΑΣΚΛΗΠΙΟΥ & ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ 25Α’
ΛΑΡΙΣΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Fill out this field
Fill out this field
Δώστε μια έγκυρη ηλ. διεύθυνση.
You need to agree with the terms to proceed

Επόμενο άρθρο
Μυελοδυσπλαστικά Σύνδρομα – εξελίξεις
Προηγούμενο άρθρο
Η σειρά της μάχης
Call Now Button