Τεχνητή νοημοσύνη στην ιατρική. Είναι εδώ και χρόνια πραγματικότητα και κομμάτι της κλινικής πράξης, και θα μας απασχολεί όλο και περισσότερο στο εξής.
Ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης που αναπτύχθηκε στη Σουηδία φαίνεται ικανό να αναγνωρίσει τη διάγνωση λεμφώματος στο 90% των εικόνων που θα αναλύσει από ένα PET scan.
Οι επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο Chalmers εκπαίδευσαν το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης, γνωστό ως Lars – Lymphoma Artificial Reader System – πάνω σε δέκα ετών αρχειοθετημένες εικόνες, που αποτελούνταν από 17.000 εικόνες περισσότερων από 5.000 ασθενών με λέμφωμα.
Η Ida Häggström συνεργάστηκε με ερευνητές σε άλλα κέντρα, όπως το Memorial Sloan Kettering Cancer Center στη Νέα Υόρκη, την Ακαδημία Sahlgrenska στο Πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Sahlgrenska, στη Σουηδία.
Χρησιμοποιήθηκε κάτι που είναι γνωστό ως εποπτευόμενη εκπαίδευση, όπου παρουσιάζονται εικόνες στο υπολογιστικό μοντέλο, το οποίο στη συνέχεια αξιολογεί εάν ο ασθενής έχει λέμφωμα ή όχι. Το μοντέλο έχει την δυνατότητα επίσης να δει την σωστή διάγνωση, επομένως, εάν η αξιολόγηση είναι λανθασμένη, προσαρμόζεται έτσι ώστε σταδιακά να γίνεται όλο και καλύτερο και πιο ακριβές στον καθορισμό της διάγνωσης.
Το όλο εγχείρημα δεν βασίστηκε σε παροχή προκαθορισμένων οδηγιών στο μοντέλο σχετικά με το ποιες πληροφορίες από την εικόνα πρέπει να παίρνει και να αξιολογεί, αλλά του έδωσαν την ευελιξία να εκτιμήσει μόνο του και να αυτοδιδαχθεί ποιά μοτίβα εικόνας είναι σημαντικά για να έχουμε τις καλύτερες δυνατές προβλέψεις.
Με την ακρίβεια του μοντέλου να εκτιμάται σε περίπου 90%, θα μπορούσε να υποστηρίξει τους ακτινολόγους στα πορίσματα τους, ειδικά στην περίπτωση εικόνων που είναι δύσκολο να ερμηνευτούν. Επόμενο βήμα; Να περάσει από εκτενείς κλινικές δοκιμές που θα οδηγήσουν στην επικύρωση του για ευρεία εφαρμογή.