Κοινοποίηση

Δε φαίνεται ότι σύντομα θα αφήσουμε πίσω μας την πανδημία, και νέα θέματα θα ανακύπτουν συχνά, τουλάχιστον για το επόμενο διάστημα. Τώρα, έχουμε την απόφαση για το άνοιγμα των σχολείων. SAGE είναι η επίσημη επιτροπή συμβούλων εμπειρογνωμόνων της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου, που έχει συσταθεί για διαχείριση ακραίων καταστάσεων και επειγόντων. Μόλις στις 31 Δεκεμβρίου, και χωρίς ακόμα να υπάρχουν σαφή δεδομένα για το νέο μεταλλαγμένο στέλεχος, δημοσίευσαν μια ανάλυση (https://www.gov.uk/government/publications/tfc-children-and-transmission-update-paper-17-december-2020) γύρω από την συσχέτιση μεταξύ έκθεσης, λοίμωξης και μετάδοσης του κορωναϊού, από άτομα παιδικής ηλικίας, κυρίως ενδοοικογενειακά.

Παρακάμπτω τα γραφήματα, και πάω απ’ ευθείας στα συμπεράσματα. Τα παιδιά είναι ξεκάθαρα το πιο πιθανό να αποτελούν την index case, να είναι δηλαδή αυτά τα οποία θα φέρουν τον ιό μέσα σε μια οικογένεια. Συγκριτικά με μέλη άνω των 17 ετών, παιδιά 12-16 ετών είναι 7 φορές περισσότερο, και παιδιά κάτω των 12, 3 φορές περισσότερο πιθανό να ”εισάγουν” τον ιό σε ένα σπίτι.

Το έγγραφο καταλήγει ότι τα προς το παρόν δεδομένα συμβαδίζουν με αυξημένη μεταδοτικότητα του ιού όταν τα σχολεία είναι ανοιχτά, κι αυτό προκαλείται ιδίως από μαθητές γυμνασίου. Αυτά τα στοιχεία επιβεβαιώνονται από τα ποσοστά και τη συχνότητα κρουσμάτων που δείχνει να πέφτει με το κλείσιμο των σχολείων, και εκτοξεύεται πάλι λίγο μετά το άνοιγμα τους.

Τι σημαίνουν όλα αυτά; Ότι η πολιτική απόφαση για άνοιγμα των σχολείων, σωστή ή λάθος ελάχιστα με απασχολεί, δεν βασίζεται σε επιστημονικά δεδομένα. Κι όλα αυτά μη λαμβάνοντας υπ’ όψην την εμφάνιση, και μάλλον εξάπλωση του νέου στελέχους.

Γεώργιος Ζ. Ιωαννίδης - Αιματολόγος - Λάρισα

ΑΣΚΛΗΠΙΟΥ & ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ 25Α’
ΛΑΡΙΣΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Fill out this field
Fill out this field
Δώστε μια έγκυρη ηλ. διεύθυνση.
You need to agree with the terms to proceed

Επόμενο άρθρο
Το Ελληνικό φαινόμενο
Προηγούμενο άρθρο
Θρομβοφιλία και ανεπιτυχείς εγκυμοσύνες
Μενού
Call Now Button