ΑιματολογίαΑναιμίαΜυέλωμα

Αναιμία και Μυέλωμα

Δεν υπάρχουν Σχόλια

Κοινοποίηση

Γιατί το Πολλαπλούν Μυέλωμα προκαλεί συνήθως μόνο αναιμία και πολύ σπανιότερα επηρεάζει λευκά αιμοσφαίρια και αιμοπετάλια;

Σε μια ανάλυση 1027 ασθενών με νεοδιεγνωσθέν μυέλωμα, το 73% είχαν αναιμία αλλά μόνο 5% θρομβοπενία και 20% λευκοπενία. Άρα η διήθηση του μυελού από πλασματοκύτταρα δεν αντανακλά στον ίδιο βαθμό σε όλες τις σειρές. Κάτι παραπάνω ευθύνεται.

Αυτό στο οποίο θα εστιάσω είναι ο ρόλος της εψιδίνης στην αναιμία του πολλαπλού μυελώματος. Αυτή η ουσία είναι ο κύριος ρυθμιστής του μεταβολισμού του σιδήρου. Πως; Εμποδίζοντας την φερροπορτίνη, η εψιδίνη όχι μόνο καταστέλλει την απορρόφηση του σιδήρου, αλλά επίσης ευνοεί την παγίδευση του στο δικτυοενδοθηλιακό σύστημα. Το αποτέλεσμα; Αναιμία του τύπου της χρόνιας φλεγμονής. Αλλά είναι τα επίπεδα της εψιδινης αυξημένα σε ασθενείς με μυέλωμα; Ναι, είναι! Όχι όμως και σε ασθενείς με την πρόδρομη του μυελώματος κατάσταση που ονομάζουμε MGUS. Άρα τι ωθεί την αύξηση της εψιδίνης στο μυέλωμα;

Ας ξεκινήσουμε με την Ιντερλευκίνη 6 (IL-6), τον  κύριο ρυθμιστή της εψιδίνης. Όσο τα επίπεδα της αυξάνονται, αναλογικά προάγεται και η σύνθεση της εψιδίνης. Η ιντερλευκίνη 6 όμως είναι από τους πλέον καθοριστικούς αυξητικούς παράγοντες του μυελώματος και μάλιστα σχετίζεται παράλληλα με την σοβαρότητα της νόσου. Ας δούμε ποσοστά ασθενών με αυξημένη ιντερλευκίνη 6:  MGUS 3%, πολλαπλούν μυέλωμα  35%, πλασματοκυτταρική λευχαιμία 100%!

Το γεγονός βέβαια ότι η IL-6  δεν είναι ανεβασμένη στο 65% των ασθενών με μυέλωμα οδηγεί στην λογική ότι επιπλέον μηχανισμοί παρεμβαίνουν. Ένας από αυτούς, άγνωστος μέχρι πρόσφατα, το μόριο Bone Morphogenic Protein 2 (ΒΜP-2). Η BMP-2 είναι όπως και η IL-6 αυξημένη σε ασθενείς με πολλαπλούν μυέλωμα. Στην πραγματικότητα υπάρχει και μελέτη που φανερώνει ότι η BMP-2 είναι ο κύριος ρυθμιστής των αυξημένων επιπέδων εψιδίνης στο μυέλωμα.

Έτσι λοιπόν οι παραπάνω μηχανισμοί και συσχετίσεις τονίζουν τον κεντρικό ρόλο της εψιδίνης. Και παράλληλα μας εισάγουν στα BMP, μόρια με σημαντικό ρόλο στον καρκίνο και πολλές άλλες καταστάσεις.

Καταλήγοντας: 1. παρά την πλασματοκυτταρική διήθηση, επιπρόσθετοι λόγοι συντελούν στην αναιμία που παρατηρούμε στο μυέλωμα.  2. Ένας από αυτούς είναι αναιμία του τύπου της χρόνιας φλεγμονής που οφείλεται στην εψιδίνη. 3.  Τόσο η IL-6 όσο και η BMP-2 αυξάνουν τα επίπεδα της τελευταίας.

Γεώργιος Ζ. Ιωαννίδης - Αιματολόγος - Λάρισα

ΑΣΚΛΗΠΙΟΥ & ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ 25Α’
ΛΑΡΙΣΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Fill out this field
Fill out this field
Δώστε μια έγκυρη ηλ. διεύθυνση.
You need to agree with the terms to proceed

Επόμενο άρθρο
Αιτίες θανάτου στα μη επιθετικά λεμφώματα
Προηγούμενο άρθρο
Λέμφωμα μανδύα – μελέτη SHINE
Call Now Button