Αιματολογίααντιπηκτική αγωγήθρόμβωσηκλινικές μελέτες

Αντισυλληπτικά, παχυσαρκία και θρόμβωση

Δεν υπάρχουν Σχόλια

Κοινοποίηση

Τα συνδυασμένα αντισυλληπτικά συνδέονται με έως και 24 φορές αυξημένο κίνδυνο φλεβικής θρόμβωσης σε γυναίκες που είναι παχύσαρκες σε σύγκριση με όσες έχουν φυσιολογικό σωματικό βάρος.

Μια ανασκόπηση που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ESC Heart Failure υπογραμμίζει τα πιο πρόσφατα στοιχεία που αφορούν τόσο την ανεξάρτητη όσο και τη αθροιστική επίδραση παχυσαρκίας και αντισυλληπτικών στον κίνδυνο θρόμβωσης.

Ο επικεφαλής Giuseppe Rosano, του IRCCS San Raffaele Pisana της Ρώμης, δήλωσε: ”Είναι καλά τεκμηριωμένο ότι τόσο η παχυσαρκία όσο και τα αντισυλληπτικά που περιέχουν οιστρογόνα αποτελούν παράγοντες κινδύνου για θρόμβωση. Παρόλα αυτά, οι παχύσαρκες γυναίκες συνεχίζουν να τα λαμβάνουν. Τα επιστημονικά στοιχεία υποδεικνύουν ότι η παχυσαρκία και τα συνδυασμένα από του στόματος αντισυλληπτικά έχουν συνεργιστική επίδραση στον κίνδυνο θρομβοεμβολικής νόσου και αυτό θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη κατά τη  συνταγογράφηση. Τα προϊόντα που περιέχουν μόνο προγεστίνη, συμπεριλαμβανομένων των χαπιών, των ενδομήτριων συσκευών ή των εμφυτευμάτων είναι ασφαλέστερη εναλλακτική λύση από το συνδυασμένο χάπι συνολικά, αλλά και κυρίως σε γυναίκες που έχουν υπερβολικό βάρος”.

Ο κίνδυνος θρόμβωσης αυξάνεται προοδευτικά με τον δείκτη μάζας σώματος (ΒΜΙ), και στις παχύσαρκες γυναίκες είναι υπερδιπλάσιος από αυτόν των μη παχύσαρκων γυναικών.

Τον πιο ουσιαστικό αντίκτυπο η παχυσαρκία τον έχει στις γυναίκες κάτω των 40 ετών, οι οποίες έχουν πενταπλάσιο κίνδυνο θρόμβωσης σε σύγκριση με τις μη παχύσαρκες γυναίκες.

Τα συνδυασμένα από του στόματος αντισυλληπτικά σχετίζονται με 3-7 φορές αυξημένη πιθανότητα  θρόμβωσης. Αυτό όμως δεν αφορά τα ασφαλέστερα χάπια που περιέχουν μόνο προγεστίνη.

Μια άλλη μεγάλη πληθυσμιακή μελέτη διαπίστωσε ότι το υπερβολικό βάρος και η παχυσαρκία συσχετίστηκαν με 1,7 και 2,4 φορές αυξημένο κίνδυνο θρόμβωσης αντίστοιχα. Ωστόσο, σχετικά με τα συνδυασμένα αντισυλληπτικά, ο κίνδυνος ΦΘΕ ήταν 12 φορές υψηλότερος στις υπέρβαρες και 24 φορές υψηλότερος στις παχύσαρκες γυναίκες, σε σύγκριση με όσες είχαν φυσιολογικό βάρος και δεν έπαιρναν αντισυλληπτικά.

Άρα οι παχύσαρκες γυναίκες που παίρνουν αντισυλληπτικά είναι αρκετά επιρρεπείς σε φλεβοθρομβοεμβολική νόσο και ανάλογα θα πρέπει να λάβουν μέτρα τουλάχιστον για να περιορίσουν άλλους προδιαθεσικούς παράγοντες για καρδιαγγειακές παθήσεις, όπως διακοπή του καπνίσματος και αύξηση των επιπέδων σωματικής δραστηριότητας.

Γεώργιος Ζ. Ιωαννίδης - Αιματολόγος - Λάρισα

ΑΣΚΛΗΠΙΟΥ & ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ 25Α’
ΛΑΡΙΣΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Fill out this field
Fill out this field
Δώστε μια έγκυρη ηλ. διεύθυνση.
You need to agree with the terms to proceed

Επόμενο άρθρο
MGUS μελέτη iStopMM
Προηγούμενο άρθρο
Μυέλωμα, τα τελευταία που (δεν) γνωρίζουμε
Call Now Button