ΑιματολογίαεξετάσειςΚαρκίνοςπρόληψη

Βιταμίνη Β12 και παθολογικά υψηλές τιμές

4 Σχόλια

Κοινοποίηση

Παραδοσιακά στην Αιματολογία, ένα από τα συνήθη αντικείμενα της ειδικότητας ήταν να ασχολείται με περιπτώσεις ασθενών που εμφανίζανε χαμηλά επίπεδα βιταμίνης Β12. Ακόμα περισσότερο, όταν αυτά συνοδευόταν κι από έλλεψη της βιταμίνης αυτής στους ιστούς, και κατά συνέπεια συμπτώματα, η ανάγκη για άμεση αναπλήρωση γινόταν επιτακτική. Κυρίως ο ασθενής μπορεί να εκδήλωνε αναιμία ή νευρολογικά συμπτώματα. Έτσι όταν η Β12 ήταν αυξημένη, το εύρημα το προσπερνούσαμε με ευκολία. Όχι πλέον.
Υψηλά επίπεδα βιταμίνης Β12 αποτελούν συνήθως τυχαίο εύρημα (6% σε μια πληθυσμιακή μελέτη στη Δανία). Το ανησυχητικό ήταν ότι φάνηκε πως ένα ποσοστό αυτών των περιπτώσεων μπορεί να σχετίζεται με κακοήθεια.
Κατά κύριο λόγο οι αναφερόμενες κακοήθειες ήταν αιματολογικές, μυέλωμα και νοσήματα του ήπατος, με  λίγο πιο μακρινή συσχέτιση με άλλους συμπαγείς όγκους. Όσο περισσότερο εκτός ορίων τα επίπεδα της Β12 μάλιστα, τόσο μεγαλύτερος αυτός ο κίνδυνος. Αξιοπερίεργα, η συσχέτιση αυτή παύει να ισχύει εάν δεν εκδηλωθεί κακοήθεια 1 έτος από την αρχική εύρεση της παθολογικής τιμής Β12.
Η θέση του κλινικού γιατρού δεν είναι εύκολη, μιας και δεν υπάρχουν σαφείς οδηγίες για τον χειρισμό τέτοιων περιστατικών. 
Από την στιγμή όμως που η κύρια διάγνωση αποκλεισμού είναι κάποια αιματολογική κακοήθεια, η προσέγγιση απαιτεί τουλάχιστον μια γενική αίματος και ηλεκτροφόρηση λευκωμάτων ορού, ώστε να αποκλειστούν οι συχνότερες διαγνώσεις. Τα ευρήματα απο την κλινική εξέταση και τα συμπτώματα που θα αναφέρει ο ασθενής μας καθοδηγούν για τα υπόλοιπα. Μια φυσιολογική γενική αίματος, απουσία οργανομεγαλίας, Β συμπτωμάτων, και αρνητικός έλεγχος για μυέλωμα, αποκλείουν με μεγάλη βεβαιότητα τις περισσότερες αιματολογικές κακοήθειες. Το εάν ή όχι αυτές οι εξετάσεις θα πρέπει να επαναληφθούν μετά από λίγους μήνες, δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο.
Γεώργιος Ζ. Ιωαννίδης - Αιματολόγος - Λάρισα

ΑΣΚΛΗΠΙΟΥ & ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ 25Α’
ΛΑΡΙΣΑ

4 Σχόλια. Leave new

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Fill out this field
Fill out this field
Δώστε μια έγκυρη ηλ. διεύθυνση.
You need to agree with the terms to proceed

Επόμενο άρθρο
Το παράδοξο της Λομβαρδίας
Προηγούμενο άρθρο
Αντιμετώπιση επιδημιών – το Αγγλικό μοντέλο
Call Now Button