Αιματολογίαθεραπείαθρόμβωσηκλινικές μελέτες

Εμβόλιο Astra Zeneca και Θρομβοπενία/Θρόμβωση

Δεν υπάρχουν Σχόλια

Κοινοποίηση

Θεωρώ πως από τα σημαντικότερα κακά που έφερε η πανδημία στην ιατρική κοινότητα είναι η βιαστική εξαγωγή συμπερασμάτων σε θέματα τόσο διάγνωσης όσο και θεραπείας. Η χωρίς ώριμα δεδομένα και επεξεργασία, δημοσίευση κάθε περιστατικού στην υφήλιο από κάθε μέσο και φορέα. Στον αντίποδα, η δημοσίευση αυτή έγινε μόλις πρόσφατα για κάτι που συζητείται εδώ και μήνες. Αυτό την καθιστά και πλέον αξιόπιστη.

Η άνοση θρομβοπενία και θρόμβωση (VITT) που προκαλείται από το εμβόλιο  Oxford-AstraZeneca COVID 19 είναι μεν ”εξαιρετικά σπάνια”, αλλά έχει σοβαρότατες συνέπειες για τους νοσούντες σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιευμένα δεδομένα Βρετανών επιστημόνων.

Ασθενείς που εισήχθησαν σε νοσοκομεία της Αγγλίας με VITT είχαν περίπου 23% θνητότητα, σύμφωνα με τους ερευνητές με επικεφαλής την Sue Pavord από το Oxford University Hospitals NHS Foundation Trust.

Η ανάλυσή που δημοσιεύτηκε στο New England Journal of Medicine την περασμένη εβδομάδα περιέλαβε 220 συνολικά περιπτώσεις.

Συγκροτήθηκε ένα πάνελ ειδικών στο χώρο Αιματολόγων (EHP) το οποίο συνεδρίαζε καθημερινά για να συλλέγει πληροφορίες γύρω από την εξέλιξη της πορείας των περιστατικών. To εγχείρημα προωθήθηκε και προβλήθηκε από την Βρετανική Εταιρεία Αιματολογίας  στην ευρύτερη αιματολογική κοινότητα, ενθαρρύνοντάς γιατρούς να αναφέρουν ύποπτα περιστατικά στην επιτροπή.

Συγκεκριμένοι παράγοντες αύξησαν τον κίνδυνο θανάτου μεταξύ των ατόμων με VITT. Ασθενείς με πολύ χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων και ενδοκρανιακή αιμορραγία που προκαλείται από θρόμβωση εγκεφαλικών φλεβικών κόλπων, οι ερευνητές υπολόγισαν ποσοστό θνητότητας κοντά στο 73%.

Η εκδήλωση των συμπτωμάτων ήταν μεταξύ πέντε και 30 ημερών μετά τον πρώτο εμβολιασμό με το εμβόλιο Oxford-AstraZeneca COVID-19. Περίπου το 85% ήταν κάτω των 60 ετών.
Η αιματολόγος Sue Pavord, που ηγήθηκε της έρευνας και συμμετείχε σε αυτό το πάνελ αναφέρει ότι το σημαντικότερο είναι ότι τέτοιου είδους  αντίδραση στο εμβόλιο της Οξφόρδης-AstraZeneca είναι πολύ σπάνια.

Σε άτομα ηλικίας κάτω των 50 ετών, η συχνότητα είναι περίπου ένας στους 50.000 ανθρώπους που έλαβαν το εμβόλιο. Αλλά η μελέτη μας δείχνει ότι για όσους αναπτύσσουν VITT, αυτό μπορεί να είναι καταστροφικό. Συχνά επηρεάζει νέα, κατά τα άλλα υγιή άτομα και έχει υψηλή θνητότητα. Είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο όταν ο ασθενής έχει χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων και εγκεφαλική αιμορραγία.

Το VITT είναι ένα πολύ νέο σύνδρομο και ακόμη δεν είναι εντελώς ξεκάθαρο ποια είναι η πιο αποτελεσματική θεραπεία. Το να έχεις όμως καθορίσει τους προγνωστικούς δείκτες βοηθάει στον προσδιορισμό του πιο αποτελεσματικού τρόπου διαχείρισης της πάθησης. Για παράδειγμα, ξέρουμε ότι σε  ασθενείς με την πιο σοβαρή μορφή της νόσου, η πλασμαφαίρεση δείχνει κάποια επιτυχία.

Από την άλλη, το  ότι δεν έχουν αναφερθεί κρούσματα της πάθησης τις τελευταίες τρεις ή τέσσερις εβδομάδες, υποδηλώνει ότι η προώθηση εναλλακτικού εμβολίου σε νεαρά άτομα έχει βοηθήσει.

Γεώργιος Ζ. Ιωαννίδης - Αιματολόγος - Λάρισα

ΑΣΚΛΗΠΙΟΥ & ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ 25Α’
ΛΑΡΙΣΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Fill out this field
Fill out this field
Δώστε μια έγκυρη ηλ. διεύθυνση.
You need to agree with the terms to proceed

Επόμενο άρθρο
Γιατί τα κρούσματα COVID μειώθηκαν στην Αγγλία;
Προηγούμενο άρθρο
Μυέλωμα και Μεταμόσχευση
Call Now Button