ΑιματολογίαθεραπείαΚαρκίνοςΛεμφώματαΜυέλωμα

Καρκίνος και ποσοστά επιβίωσης

Δεν υπάρχουν Σχόλια

Κοινοποίηση

Θα αναφερθώ σε μια πρόσφατη και αρκετά ενθαρρυντική δημοσίευση της έκθεσης του NHS Digital (υπηρεσία δεδομένων του Αγγλικού συστήματος υγείας). Αφορά μεταβολές στην επιβίωση ασθενών με κάθε τύπου κακοήθεια στην χώρα. Δεν υπάρχει απόλυτη αντιστοιχία με τα δικά μας δεδομένα, αλλά προκύπτουν συμπεράσματα σχετικά με τις θεραπευτικές και υποστηρικτικές εξελίξεις στις κατηγορίες των νοσημάτων. Σύμφωνα με αυτήν οι ασθενείς με μυέλωμα στην Αγγλία έχουν παρουσιάσει τη μεγαλύτερη συγκριτική αύξηση στα ποσοστά επιβίωσης. Αναμενόμενο εν μέρει.

Η έκθεση έδειξε ότι όταν εξετάστηκε η μεταβολή στην πενταετή επιβίωση για αρκετούς διαφορετικούς καρκίνους σε ασθενείς που διαγνώστηκαν μεταξύ 2006-10 και 2015-19, η μεγαλύτερη βελτίωση αφορούσε ασθενείς με πολλαπλούν μυέλωμα.

Οι μελετητές βρήκαν μέσες ετήσιες αυξήσεις στην πενταετή επιβίωση 1,0% για τους άνδρες και 1,4% για τις γυναίκες. Η πενταετής επιβίωση για όσους διαγνώστηκαν το 2015-19 ήταν 54,9% για τους άνδρες και 56,7% για τις γυναίκες.

Η ίδια έκθεση έδειξε ότι η μεγαλύτερη μείωση της επιβίωσης ήταν στον καρκίνο της ουροδόχου κύστης, με μέση ετήσια μείωση της πενταετούς επιβίωσης 0,5% για τους άνδρες και 0,6% για τις γυναίκες.

Η πενταετής επιβίωση για το λέμφωμα non-Hodgkin παρουσίασε ετήσια αύξηση κατά 0,3%, τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες.

Τα ευρήματα βασίζονται σε μια νέα έκθεση, ”Επιβίωση στον καρκίνο στην Αγγλία για ασθενείς που διαγνώστηκαν μεταξύ 2015 και 2019”, η οποία χρησιμοποιεί δεδομένα από την Εθνική Υπηρεσία Καταγραφής και Ανάλυσης Καρκίνου (NCRAS). Η έκθεση παρέχει πληροφορίες σχετικά με τα ποσοστά επιβίωσης για καρκίνους σε ενήλικες που διαγνώστηκαν μεταξύ των ημερολογιακών ετών 2015 και 2019, και σε παιδιά που διαγνώστηκαν μεταξύ των ημερολογιακών ετών 2002 και 2019 στην Αγγλία.

Οι αναλύσεις για την επιβίωση των ενηλίκων είναι διαθέσιμες ανά γεωγραφικό μέρος, φύλο και στάδιο διάγνωσης. Έχουν επίσης συμπεριληφθεί για πρώτη φορά αναλύσεις που περιλαμβάνουν κοινωνικά στρώματα. Αυτό έδειξε ότι για τους περισσότερους τύπους καρκίνου, το καθαρό ποσοστό επιβίωσης ήταν χαμηλότερο στις πιο υποβαθμισμένες περιοχές και υψηλότερο στα αστικά κέντρα.

Για τα παιδιά, το ποσοστό πενταετούς επιβίωσης από καρκίνο έχει αυξηθεί για τις ηλικίες 0-14 ετών, από 76,9% το 2002 σε 85,2% το 2019, το υψηλότερο καταγεγραμμένο επίπεδό του.

Η θεραπεία του καρκίνου έχει βελτιωθεί τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας & Κοινωνικής Πρόνοιας (DHSC). Τα τελευταία 15 χρόνια, η επιβίωση στο ένα έτος έχει αυξηθεί περισσότερο από 10%, και για τους ασθενείς που διαγνώστηκαν το 2015 το ποσοστό επιβίωσής τους στο έτος ήταν 72%.

Ωστόσο, η πανδημία COVID-19 είχε αναμφίβολα αντίκτυπο: Υπήρχαν σχεδόν 34.000 λιγότερες διαγνώσεις καρκίνου στην Αγγλία και 50.000  σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο κατά τη διάρκεια αυτού του διαστήματος.

Παραθέτω ενδεικτικά κάποια νούμερα για συγκεκριμένους τύπους καρκίνου:

Το δερματικό μελάνωμα παρουσιάζει τα μεγαλύτερα ποσοστά επιβίωσης. Η επιβίωση στο έτος είναι σχεδόν τέλεια τόσο στους άνδρες (97.6%) όσο και στις γυναίκες (98.8%). Αλλά και η πενταετής επιβίωση δεν υπολείπεται αισθητά: Άνδρες  (89.9%), γυναίκες (94.8%).

Στον αντίποδα συναντούμε το μεσοθηλίωμα και τον καρκίνο του παγκρέατος. 26.4% επιβίωση στον χρόνο για τους άνδρες, 27.4% για τις γυναίκες. Στα 5 χρόνια τα ποσοστά είναι δραματικά:  6.3% επιβίωση σε άνδρες με μεσοθηλίωμα και 7,8% σε γυναίκες με καρκίνο παγκρέατος.

Το στάδιο της νόσου κατά τη διάγνωση είναι επίσης καθοριστικής σημασίας. 5ετής επιβίωση με διακύμανση από 3.2% (άνδρες με καρκίνο πνεύμονα  σταδίου 4) έως 100% (γυναίκες με μελάνωμα σταδίου 1).

Το αρχείο Excel με αναλυτικά όλα τα στατιστικά ανά τύπο καρκίνου είναι διαθέσιμο για όποιον το επιθυμεί, κατόπιν επικοινωνίας.

 

Γεώργιος Ζ. Ιωαννίδης - Αιματολόγος - Λάρισα

ΑΣΚΛΗΠΙΟΥ & ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ 25Α’
ΛΑΡΙΣΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Fill out this field
Fill out this field
Δώστε μια έγκυρη ηλ. διεύθυνση.
You need to agree with the terms to proceed

Επόμενο άρθρο
Μυέλωμα και Αυτόλογη Μεταμόσχευση
Προηγούμενο άρθρο
Πρόγνωση Οξείας Λευχαιμίας – Στατιστικά Μοντέλα
Call Now Button