Κοινοποίηση

Η παγκόσμια εταιρεία Θρόμβωσης και Αιμόστασης (ISTH) εξέδωσε μια πολύ περίεργη κατευθυντήρια οδηγία χθές. Συγκεκριμένα συνιστά αναπλήρωση των επιπέδων Ινωδογόνου σε επίπεδα >2gr/l, σε περιπτώσεις διαταραχών πηκτικότητας από λοίμωξη με Covid-19 ιό, ακόμα κι όταν δεν συνυπάρχει ενεργός αιμορραγία. Σε μια κατάσταση όπου το κύριο χαρακτηριστικό είναι η υψηλή παραγωγή θρομβίνης, δε θα το έκανα ποτέ εάν ο ασθενής δεν αιμορραγούσε κλινικώς σημαντικά.

Το να προσπαθούμε να διορθώσουμε εργαστηριακές παραμέτρους σε ασθενείς που δεν παρουσιάζουν τα ανάλογα κλινικά συμπτώματα, χρησιμοποιώντας μάλιστα δυσεύρετα παράγωγα αίματος, είναι γνωστό ότι δεν βελτιώνει την έκβαση των ασθενών αυτών.

Από την άλλη, το περιεχόμενο των κατευθυντήριων οδηγιών που προτρέπει ανεξαιρέτως για χορήγηση προφυλακτικών δόσεων ηπαρίνης χαμηλού μοριακού βάρους (Clexane, Innohep, κλπ) εάν δεν συνυπάρχει αιμορραγία, είναι κάτι που με βρίσκει 100% σύμφωνο. Ήπια διαταραχή των εξετάσεων αιμόστασης δεν αποτελεί αντένδειξη για κάτι τέτοιο.

 

Γεώργιος Ζ. Ιωαννίδης - Αιματολόγος - Λάρισα

ΑΣΚΛΗΠΙΟΥ & ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ 25Α’
ΛΑΡΙΣΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Fill out this field
Fill out this field
Δώστε μια έγκυρη ηλ. διεύθυνση.
You need to agree with the terms to proceed

Επόμενο άρθρο
Υδροξυχλωροκίνη (Plaquenil) και Κορωναϊός
Προηγούμενο άρθρο
Το παράδοξο της Λομβαρδίας
Μενού
Call Now Button