ΑιματολογίαΚαρκίνοςΛευχαιμία

Ποσοστά επιβίωσης. Τα νέα είναι καλά

Δεν υπάρχουν Σχόλια

Κοινοποίηση

Πανευρωπαικά, τα ποσοστά επιβίωσης για τις αιματολογικές κακοήθειες, και ιδίως για το μυέλωμα, έχουν βελτιωθεί εντυπωσιακά. Στην Αγγλία συγκεκριμένα, η 5 ετής επιβίωση έχει αυξηθεί κατά 6.2% από το 2010.

Οι ασθενείς συγκεκριμένα με μυέλωμα, οι οποίοι φαίνεται να αποκομίζουν και το μεγαλύτερο όφελος, είδαν αύξηση 9.2%, πετυχαίνοντας με δεδομένα του 2016, 5ετή επιβίωση στο 51.7%.

Η έγκριση περί των 20 νέων φαρμάκων μεταξύ 2010 και 2016, σίγουρα έχει μερίδιο συμμετοχής στο ποσοστό αυτό.

Αν και όχι τόσο εντυπωσιακή, η βελτίωση αφορά και άλλους καρκίνους για το ίδιο διάστημα. Για τον καρκίνο του μαστού, η αύξηση ήταν 17.% και για τον καρκίνο του πνεύμονα 4,9%.

Τα ανίστοιχα ποσοστά για τις λευχαιμίες, ήταν βελτίωση απο 45.8% σε 52.5% ενώ η επιβίωση στα non-Hodgkin λεμφώματα ανέβηκε από 61.2% σε 65.9%.

Τα νέα είναι παραπάνω απο ενθαρρυντικά, ωστόσο εξακολουθούμε να αναμένουμε 10.000 θανάτους ετησίως για κάθε 50.000.000 πληθυσμού περίπου, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε οτι η επιβίωση παραμένει εξαιρετικά φτωχή για συγκεκριμένους αιματολογικούς καρκίνους, που παρουσιάζουν ποσοστά επιβίωσης κάτω από 20%.

Καθώς η ακτινοθεραπεία και ακόμα περισσότερο χειρουργική, σπανίως αποτελούν θεραπευτικές επιλογές στην αιματολογία, είναι υψίστης σημασίας να επενδύσουμε στην έρευνα και στον σχεδιασμό κλινικών μελετών, ώστε να βρούμε ακόμα πιο αποτελεσματικές θεραπείες.

 

Γεώργιος Ζ. Ιωαννίδης - Αιματολόγος - Λάρισα

ΑΣΚΛΗΠΙΟΥ & ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ 25Α’
ΛΑΡΙΣΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Fill out this field
Fill out this field
Δώστε μια έγκυρη ηλ. διεύθυνση.
You need to agree with the terms to proceed

Επόμενο άρθρο
Κλινικά χαρακτηριστικά κορωναϊού COVID-19
Προηγούμενο άρθρο
Όταν συνηθίζεις το τέρας αρχίζει να του μοιάζεις
Μενού
Call Now Button