ΑιματολογίαθεραπείαΚαρκίνοςΛευχαιμία

Συλλογισμοί γύρω από την (μη) θεραπεία

Δεν υπάρχουν Σχόλια

Κοινοποίηση

Η  Αιματολογία είναι η ειδικότητα, όπου η δύναμη που μπορεί να δώσει η σωστή πληροφόρηση αποτυπώνεται στον μεγαλύτερο βαθμό. Τι θέλω να πω;

Έχουμε αιματολογικούς καρκίνους για τους οποίους αποδεδειγμένα και παγκοσμίως, σε κάποιες φάσεις της νόσου, η απλή παρακολούθηση είναι η πλέον αποδεκτή θεραπεία, παρ’ ότι ο καρκίνος υπάρχει και ανιχνεύεται εργαστηριακά, η ακόμα και κλινικά στον ασθενή. Αυτό είναι ασύλληπτα δύσκολα εφαρμόσιμο σε μια κουλτούρα που βασίζεται στη δράση, που ο όρος do-nothing καταλήγει να είναι συνώνυμο του εξευτελιστικού, όπου στη θεραπεία του καρκίνου χρησιμοποιούνται στρατιωτικοί όροι (πόλεμος κατά του καρκίνου, κλπ) και που η τάση είναι για εντατικότερες θεραπείες και για νωρίτερη εφαρμογή τους. Νομίζω όμως ότι με τη θεμελίωση μιας καλής σχέσης και ανοικτής επικοινωνίας γιατρού και ασθενούς, μπορούμε να διερευνήσουμε τι είναι διαθέσιμο θεραπευτικά και τι σημαντικό για τον ασθενή, και να αποφασίσουμε από κοινού ότι το να μην κάνουμε τίποτα κάποια στιγμή μπορεί να είναι ιατρικώς η καλύτερη απόφαση για αυτόν. Αυτονόητα, το δεν κάνουμε τίποτα τώρα, βασίζεται στην αναγκαία προϋπόθεση του ότι είμαστε έτοιμοι να δράσουμε όταν αυτό γίνει απαραίτητο.

Όταν ένας ασθενής παραπέμπεται σε εμένα για θεραπεία, αισθάνομαι κάποιες φορές ότι προτείνοντας παρακολούθηση αντί για θεραπεία, μπορεί να απογοητεύσω τον ασθενή ή τον παραπέμπων συνάδελφο. Ωστόσο παρατηρώντας εκ των υστέρων, βλέπω ότι πολλοί ασθενείς είναι χαρούμενοι και ικανοποιημένοι που ο γιατρός τους υποστηρίζει μια τέτοια προσέγγιση. Όταν δεν το πετυχαίνω, είτε γιατί ο ασθενής το εκλαμβάνει ως καθυστέρηση στην έναρξη θεραπείας, ή γιατί η καθημερινότητα του κατακλύζεται από υπερβολική ανασφάλεια και ανησυχία, το πρώτο που κάνω είναι να ανατρέξω στο τι μπορεί να μην πήγε καλά στην αρχική επικοινωνία και μετάδοση της πληροφορίας. Ο εσωτερικός συμβιβασμός ανάμεσα στο έχω καρκίνο και στο δεν κάνω τίποτα για να τον σταματήσω, μπορεί να γίνει αφόρητος. Αλλά μερικές φορές το καλύτερο πράγμα που μπορώ να προσφέρω στους ασθενείς μου δεν είναι η πιο τελευταία ή η πιο μοντέρνα θεραπεία, αλλά η ενημέρωση, η ενθάρρυνση και η υποστήριξη, ώστε το να μην επιλέξω έναρξη θεραπείας να γίνει ενσυνείδητα και χωρίς εσωτερικούς κλυδωνισμούς από τον ίδιο τον ασθενή. Το να αφιερώσουμε χρόνο για να μάθουμε τι πραγματικά θέλει αυτός που έχουμε απέναντί μας, και στη συνέχεια με βάση αυτή την επιθυμία να ενεργήσουμε, μπορεί να είναι το καλύτερο δώρο ή υπηρεσία που μπορούμε να παρέχουμε στους ασθενείς με καρκίνο. Όταν τα αυτιά ακούν και η καρδιά νιώθει, τότε οι ασθενείς κερδίζουν ποιοτικά χρόνια ζωής.

Γεώργιος Ζ. Ιωαννίδης - Αιματολόγος - Λάρισα

ΑΣΚΛΗΠΙΟΥ & ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ 25Α’
ΛΑΡΙΣΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Fill out this field
Fill out this field
Δώστε μια έγκυρη ηλ. διεύθυνση.
You need to agree with the terms to proceed

Επόμενο άρθρο
Κορωνοϊός και θρόμβωση
Προηγούμενο άρθρο
Μυελοδυσπλαστικά Σύνδρομα – εξελίξεις
Μενού
Call Now Button