ΕπιδημιολογίαΙόςΚοινωνίαΛοίμωξηπρόληψη

Το παράδοξο της Λομβαρδίας

Δεν υπάρχουν Σχόλια

Κοινοποίηση

Εβδομάδες τώρα αναφερόμαστε στο παράδοξο της Λομαρδίας, ή  ακούμε και διαβάζουμε για την ανωμαλία της Λομβαρδίας…. έχει να κάνει με την ανεξήγητα υψηλή θνητότητα που παρουσιάζει στην συγκεκριμένη περιοχή ο ιός SARS-CoV-9.
Ένα από τα καλύτερα άρθρα έπεσε μόλις χθες στα χέρια μου, όπως δημοσιεύτηκε σαν προκαταρτική μελέτη με εκτιμήσεις του Centre for the Mathematical Modeling of Infectious Disease από το London School of Hygiene & Tropical Medicine. Θεωρώ ότι που μπορεί να συνεισφέρει στο να εξηγηθεί το φαινόμενο αυτό.
Η πλήρης μελέτη υπάρχει εδώ: https://cmmid.github.io/topics/covid19/severity/global_cfr_estimates.html. Σύμφωνα με αυτήν,  υπάρχει τεράστια διαφορά στον εντοπισμό συμπτωματικών περιπτώσεων ανάμεσα σε διαφορετικές χώρες. Στη Νότιο Κορέα το ποσοστό αυτό είναι περίπου 88% (το μήκος της οριζόντιας μπάρας να αντικατοπτρίζει το περιθώριο λάθους για κάθε χώρα), στη Γερμανία 75% και στη Δανία 56%.
Και στην Ιταλία;  Οι Ιταλοί είναι περίπου στο 5%. Τι σημαίνει αυτό; Αυτό σημαίνει ότι από την στιγμή που υπάρχουν περί τα 60.000 κρούσματα, δυνητικά υπάρχουν άλλο 1 εκατομμύριο άτομα που έχουν προσβληθεί από τον ιό, και έχουν ή είχαν ήπιας ή μέτριας βαρύτητας συμπτώματα. Αυτό εξηγεί αρκετά από το φαινόμενο της υπερχείλισης των ΜΕΘ, και τον αριθμό των ημερήσιων θανάτων στα νοσοκομεία της Βόρειας Ιταλίας.
Για όσους δεν διαβάσουν ολόκληρο το άρθρο, τα δεδομένα βασίζονται σε μια ρεαλιστική 1.36% πιθανότητα θανάτου ανά περιστατικό, και τα αποτελέσματα συνοψίζονται στο παρακάτω γράφημα:
Γεώργιος Ζ. Ιωαννίδης - Αιματολόγος - Λάρισα

ΑΣΚΛΗΠΙΟΥ & ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ 25Α’
ΛΑΡΙΣΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Fill out this field
Fill out this field
Δώστε μια έγκυρη ηλ. διεύθυνση.
You need to agree with the terms to proceed

Επόμενο άρθρο
Νέα οδηγία ISTH για Covid-19
Προηγούμενο άρθρο
Βιταμίνη Β12 και παθολογικά υψηλές τιμές
Μενού
Call Now Button