ΕπιδημιολογίαΙόςΚοινωνίαΛοιμώξεις

Κορωναϊός, καλά νέα (;)

Δεν υπάρχουν Σχόλια

Κοινοποίηση

Όλο και περισσότερες μελέτες συνεχίζουν να δείχνουν ότι δεν είμαστε όλοι μας στον ίδιο βαθμό ευάλωτοι στο COVID-19. Μέρος αυτού οφείλεται στην προηγούμενη έκθεση μας σε ιούς που προκαλούν το κοινό κρυολόγημα, αλλά μοιάζουν πολύ με τον ιό που προκαλεί COVID-19 (Sars-CoV-2). Εν συντομία, τα προηγούμενα κρυολογήματα -πολλά από τα οποία οφείλονται σε κορωναϊούς- θα μπορούσαν ενδεχομένως να είναι προστατευτικά έναντι του COVID-19!

Στα μέσα Απριλίου δημοσιεύθηκε μελέτη από την ομάδα του Andreas Thiel του Charité στο Βερολίνο. Έδειξε ότι στο 34% των κατοίκων της Γερμανικής πρωτεύουσας που δεν είχαν ποτέ επαφή με τον ιό Sars-CoV-2, ένας τύπος ανοσίας που έχει να κάνει με μια κατηγορία λευκών αιμοσφαιρίων που λέγονται Τ – λεμφοκύτταρα, είναι ενεργοποιημένος, προφανώς από προηγηθείσες λοιμώξεις από ιούς κοινού κρυολογήματος.

Εδώ είναι ένας σύνδεσμος για μερικές από αυτές τις μελέτες. Μερικά στοιχεία από αυτά είναι αρκετά εξειδικευμένα, ωστόσο για κάποιους μπορούν να φανούν χρήσιμα.

Προς το παρόν, δεν μπορούμε να πούμε ποιος είναι και πόσο, οπότε μείνετε ασφαλείς, κρατήστε την απόσταση και χρησιμοποιήστε μια μάσκα σε χώρους συνωστισμού. Αλλά αυτό θα μπορούσε να είναι ένας σημαντικός λόγος ελπίδας. Εν τέλη, ο ίδιος ο SARS-CoV-2 ίσως να μην είναι τόσο νέος όσο νομίζαμε….

Γεώργιος Ζ. Ιωαννίδης - Αιματολόγος - Λάρισα

ΑΣΚΛΗΠΙΟΥ & ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ 25Α’
ΛΑΡΙΣΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Fill out this field
Fill out this field
Δώστε μια έγκυρη ηλ. διεύθυνση.
You need to agree with the terms to proceed

Επόμενο άρθρο
Μελέτη VIALE-A οξεία λευχαιμία
Προηγούμενο άρθρο
25° Πανευρωπαϊκό Αιματολογικό Συνέδριο
Μενού
Call Now Button