ΑιματολογίαΛεμφώματαΧρόνια Λευχαιμία

Χρόνια Λεμφοκυτταρική Λευχαιμία, επιδημιολογία

Δεν υπάρχουν Σχόλια

Κοινοποίηση

Η επίπτωση της χρόνιας λεμφοκυτταρικής λευχαιμίας (ΧΛΛ) ποικίλλει ανάλογα με την ηλικιακή και τη φυλετική δομή του πληθυσμού. Η ανάλυση της βάσης δεδομένων του προγράμματος επιτήρησης, επιδημιολογίας και έκβασης (SEER) σημειώνει ότι η επίπτωση στις ΗΠΑ είναι 3.5 ανά 100 000 άτομα ετησίως (άνδρες 5, γυναίκες 2.5). Στη μελέτη Leukaemia Research Fund data collection, οι ερευνητές συγκέντρωσαν στοιχεία από αιματολόγους υπεύθυνους για τα εργαστήρια που καλύπτουν περίπου το ένα τρίτο του πληθυσμού της Αγγλίας και της Ουαλίας και ανέφεραν συχνότητα χρόνιας λεμφοκυτταρικής λευχαιμίας στο Ηνωμένο Βασίλειο 6.15 ανά 100.000 άτομα ετησίως, αν και αυτή η τιμή περιλαμβάνει μια διακύμανση μεταξύ 1.3 και 13.7 ανά 100.000 ετησίως σε διαφορετικές περιοχές, εξαρτώμενη σε μεγάλο βαθμό από το πόσο ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε επιδείξει ο εκάστοτε αιματολόγος για τη νόσο. Δεδομένου ότι, από την εμπειρία μας, περισσότερα από τα τρία τέταρτα των ασθενών με ΧΛΛ αποκαλύπτονται τυχαία εξαιτίας μιας γενικής αίματος ρουτίνας, ο ακριβής επιπολασμός της νόσου εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον ζήλο με τον οποίο επιζητούμε και επιδιώκουμε τη διάγνωση νέων περιστατικών.
Η χρόνια λεμφοκυτταρική λευχαιμία είναι σπάνια σε άτομα ηλικίας κάτω των 50 ετών, αλλά μετά από αυτή την ηλικία η συχνότητα εμφάνισης αυξάνεται δραματικά. Σύμφωνα με τα στοιχεία του SEER, η μέση ηλικία διάγνωσης της νόσου είναι 70 έτη για τους άνδρες και 74 έτη για τις γυναίκες, και η μέση ηλικία θανάτου είναι τα 76 και 81 έτη, αντίστοιχα. Αρχικά δεδομένα τοποθετούσαν την επίπτωση της χρόνιας λεμφοκυτταρικής λευχαιμίας στον εβραϊκό λαό σε διπλάσιο βαθμό από εκείνο μη Εβραίων ατόμων της Αμερικής.
Η χρόνια λεμφοκυτταρική λευχαιμία μπορεί να παρατηρηθεί σε οικογένειες (λέγεται ενδοοικογενειακή κατανομή ή οικογενής ΧΛΛ). Συγγενείς πρώτου βαθμού ασθενών με τη νόσο είναι τρεις φορές πιο πιθανό να έχουν χρόνια λεμφοκυτταρική λευχαιμία ή άλλο λέμφωμα σε σχέση τον γενικό πληθυσμό. Με μια ειδικά ανάλυση που λέγεται κυτταρομετρία ροής, η ομάδα του Leeds βρήκε ότι το 3.5% των υγιών ατόμων ηλικίας άνω των 40 ετών είχε πληθυσμό μονοκλωνικών λεμφοκυττάρων στο αίμα τους, με τα ανοσοφαινοτυπικά χαρακτηριστικά των κυττάρων της ΧΛΛ, σε συγκεντρώσεις κάτω των 3.5 × 10 9/L. Σε συγγενείς πρώτου βαθμού ασθενών με οικογενή χρόνια λεμφοκυτταρική λευχαιμία, ο επιπολασμός αυτού του φαινομένου κυμαίνεται μεταξύ 13.5% και 18%. Η σχέση μεταξύ της υποκλινικής χρόνιας λεμφοκυτταρικής λευχαιμίας (λέγεται και μονοκλωνική Β λεμφοκυττάρωση), και της εκδήλωσης πλήρους νόσου, είναι θέμα εντατικής έρευνας σε πολλά εργαστήρια τα τελευταία χρόνια.

Γεώργιος Ζ. Ιωαννίδης - Αιματολόγος - Λάρισα

ΑΣΚΛΗΠΙΟΥ & ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ 25Α’
ΛΑΡΙΣΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Fill out this field
Fill out this field
Δώστε μια έγκυρη ηλ. διεύθυνση.
You need to agree with the terms to proceed

Επόμενο άρθρο
Προληπτικές εξετάσεις για καρκίνο
Προηγούμενο άρθρο
Διάρκεια αντιπηκτικής αγωγής
Call Now Button