Κοινοποίηση

Τι ξέρουμε ως τώρα για το εμβόλιο Pfizer-BioNTech COVID-19, με το οποίο έχουν ήδη ξεκινήσει να εμβολιάζονται Άγγλοι και Αμερικανοί πολίτες;

44000 ασθενείς πήραν αρχικά μέρος στην μελέτη που οδήγησε στην έγκριση του εμβολίου. Οι μισοί έλαβαν λοιπόν 2 δόσεις του εμβολίου με 21 μέρες διαφορά, και οι άλλοι μισοί εικονικό φάρμακο. Μέσα Νοεμβρίου, όπως σε προηγούμενο άρθρο ανέλυσα, δημοσιεύτηκαν πρώιμα δεδομένα από τους πρώτους 36621 ασθενών.  Στην μελέτη συμπεριλήφθηκαν άτομα με άσθμα, διαβήτη, υπέρταση, ενώ 20% ήτανε άτομα άνω των 65 ετών. Τίποτα σπάνιο ή περίεργο δηλαδή. 76% των ασθενών, χωρίς αυτό να έχει καμία σημασία, ήταν Αμερικανοί.

Η διαφορά των ατόμων που νόσησαν από COVID-19 στα 2 γκρουπ ήταν εντυπωσιακή. 8 έναντι 162 περιπτώσεις σε όσους εμβολιάστηκαν ή όχι. 95% συνολική αποτελεσματικότητα. Συγκεκριμένα: 95.6% στους 16-55 ετών, 93.7% στους άνω των 55, και 93% στους άνω των 65. Πάνω από 90% αποτελεσματικότητα στους ηλικιωμένους με παράγοντες κινδύνου για σοβαρή νόσο (παχυσαρκία, πνευμονοπάθεια, καρδιολογικά νοσήματα, κλπ). Τα νούμερα δεν χρειάζονται σχολιασμό.

Οι παρενέργειες επίσης σε εντελώς αναμενόμενα πλαίσια: Πόνος στο σημείο της ένεσης, πονοκέφαλος, αδυναμία, πυρετός. Πολύ συχνότερες μετά την δεύτερη δόση και στους άνω των 55. Όλα σχεδόν υποχωρούν μετά από 24 ώρες.

Η προστατευτική δράση του εμβολίου φαίνεται να εμφανίζεται από την 14η κιόλας μέρα. Αυτό αναμένεται να παίξει τεράστιο ρόλο στον περιορισμό της πανδημίας.

Ανοσοκατεσταλμένοι, παιδιά κάτω των 16, εγκυμονούσες και γυναίκες κατά την διάρκεια της λοχείας, δεν συμπεριλήφθηκαν στην μελέτη. Ωστόσο, παγκοσμίως οι ειδικοί έχουν ήδη τεθεί υπερ της χορήγησης του εμβολίου σε ανοσοκατεσταλμένους. Το εμβόλιο δεν περιέχει ζων εξασθενημένο ιό ώστε να δημιουργούνται κίνδυνοι ασφάλειας και αναζωπύρωσης. Οριστικές οδηγίες αναμένονται πολύ σύντομα, αλλά προσωπικά σε όσους ήδη με ρωτάνε, αυτή είναι η θέση που παίρνω προς το παρόν.

Δύο καταληκτικές σημειώσεις: Η δεύτερη δόση είναι εντελώς επιβεβλημένη, και η πρώιμη ανοσία που προκαλεί το εμβόλιο από την 14η ημέρα, δεν έχουμε δεδομένα που να λένε ότι είναι επαρκής. Το ίδιο ισχύει και για το εάν  ο εμβολιασμός προστατεύει από ασυμπτωματική λοίμωξη ή μετάδοση του ιού. Δε το ξέρουμε, άρα μάσκες συνεχίζουμε να φοράμε.

Γεώργιος Ζ. Ιωαννίδης - Αιματολόγος - Λάρισα

ΑΣΚΛΗΠΙΟΥ & ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ 25Α’
ΛΑΡΙΣΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Fill out this field
Fill out this field
Δώστε μια έγκυρη ηλ. διεύθυνση.
You need to agree with the terms to proceed

Επόμενο άρθρο
Θρομβοφιλία και ανεπιτυχείς εγκυμοσύνες
Προηγούμενο άρθρο
Γιατρέ, από πότε το έχω;
Call Now Button