ΑιματολογίαθεραπείαΚαρκίνοςκλινικές μελέτεςΜυέλωμα

Μελέτη BELLINI, πολλαπλούν μυέλωμα

Δεν υπάρχουν Σχόλια

Κοινοποίηση

Για πολλούς και διάφορους λόγους, που δεν άπτονται της παρούσας ανάλυσης, είναι όλο και πιο σπάνιο το φαινόμενο μελέτες -ιδίως φάσης ΙΙ και ΙΙΙ- να καταλήγουν σε αρνητικά αποτελέσματα. Να αποτυγχάνουν δηλαδή να δείξουν το προσδοκώμενο όφελος υπέρ της υπό μελέτη παρέμβασης/σκευάσματος.

Κάτι τέτοιο συνέβη πρόσφατα με την ΒELLINI. Πρόκειται για μια διπλή τυφλή τυχαιοποιημένη και πολυκεντρική φάσης ΙΙΙ κλινική μελέτη, για ασθενείς άνω των 18 ετών με υποτροπιάζον ή ανθεκτικό πολλαπλούν μυέλωμα, που είχαν ήδη λάβει 1 με 3 γραμμές θεραπείας προηγουμένως. 90 νοσοκομεία από 16 χώρες συμμετείχαν.

To υπό μελέτη φάρμακο ήταν το γνωστό Venetoclax. Η δράση του βασίζεται στο μπλοκάρισμα/αναστολή της  αντιαποπτωτικής πρωτεΐνης bcl-2. Συνδυάστηκε με τα ευρέως χρησιμοποιούμενα, και με ισχυρή και αποδεδειγμένη αντιμυελωματική δράση bortezomib και dexamethasone.

Το συμπέρασμα; Ενώ το περίφημο PFS (επιβίωση χωρίς εξέλιξη νόσου) βελτιώθηκε, που ήταν και το πρωταρχικό καταληκτικό σημείο της μελέτης, δυστυχώς το ίδιο συνέβη και με την θνητότητα. Κύριος λόγος, η αυξημένη εμφάνιση λοιμώξεων στην ομάδα ασθενών που έλαβαν το φάρμακο. Σε μια υποκατηγορία ασθενών βέβαια, σε όσους δηλαδή φέρουν την κυτταρογενετική βλάβη (t11;14) που προάγει την έκφραση της bcl2 πρωτείνης, το πλεονέκτημα στο PFS ήταν αρκετά μεγάλο ώστε να επισκιάζει την παράλληλη αύξηση της θνητότητας, και τελικά το προφίλ οφέλους/κινδύνου να γέρνει υπέρ της συγχορήγησης του φαρμάκου. Άρα η προσεκτική επιλογή ασθενών είναι τεράστιας σημασίας, ενόσω εμείς θα περιμένουμε τα τελικά αποτελέσματα της μελέτης που θα αφορούν την συνολική επιβίωση.

 

Γεώργιος Ζ. Ιωαννίδης - Αιματολόγος - Λάρισα

ΑΣΚΛΗΠΙΟΥ & ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ 25Α’
ΛΑΡΙΣΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Fill out this field
Fill out this field
Δώστε μια έγκυρη ηλ. διεύθυνση.
You need to agree with the terms to proceed

Επόμενο άρθρο
Οικογενειακή προδιάθεση και Μυέλωμα
Προηγούμενο άρθρο
Ίαση στη λευχαιμία. Η αισιόδοξη ματιά
Call Now Button