Κοινοποίηση

Οι Ισλανδοί μπορούν πλέον να καυχιούνται για την μεγαλύτερη κλινική μελέτη που κατάφερε ποτέ μεμονωμένα ένα έθνος. Η iStopMM είναι μια απίστευτου μεγέθους πληθυσμιακή μελέτη καταγραφής στοιχείων 80.743 ασθενών για παραπρωτείνη (MGUS). Πάνω από το 50% του άνω των 40 ετών του πληθυσμού της χώρας έδωσε την συγκατάθεση του για να συμμετέχει.

Παραπρωτείνη ονομάζουμε την παθολογική ανοσοσφαιρίνη (αντίσωμα) ή τμήμα αυτής που προέρχεται από μία παθολογική ανάπτυξη και πολλαπλασιασμό κλωνικών πλασματοκυττάρων (των γνωστών κυττάρων που προκαλούν το μυέλωμα). Προσπάθησα να απομονώσω τα κύρια ευρήματα και απαντήσεις που δόθηκαν.

  1. Αρχικά, δεν  υπάρχει καμία ένδειξη ότι τα εμβόλια συνεισφέρουν / πυροδοτούν εξάπλωση ή εξέλιξη του κλώνου των πλασματοκυττάρων
  2.  Οστεομυελική βιοψία είναι ανώφελη σε μεγάλο κομμάτι των ασθενών, και μάλιστα συγκεκριμένο μοντέλο μπορεί να προβλέψει την πιθανότητα να ”φιλοξενεί” ο μυελός >10% πλασμaτοκύτταρα, ώστε τουλάχιστον να είναι χρήσιμη προγνωστικά.
  3. Επίπτωση στον γενικό πληθυσμό: 3,9% στους άνω των 40 και 5% στους άνω των 50. Αυξάνει με την ηλικία για όλους τους υπότυπους πλην του ΙgA MGUS. 43% των περιπτώσεων είναι χαμηλού κινδύνου.
  4. Μπορεί η παραπρωτείνη να εξαφανιστεί; Ναι. Ανάλογα με την μέθοδο ανίχνευσης, 10% των MGUS με την κλασσική μέθοδο (ανοσοκαθήλωση) αλλά μόνο 2,6% με την πολύ πιο ευαίσθητη φασματομετρία μαζών, θα εξαφανιστούν από μόνα τους.
  5. Η πρόσμιξη αίματος επηρεάζει σοβαρά την ακρίβεια της MRD ανάλυσης. Η πρώτη σε σχέση με την δεύτερη αναρρόφηση έχουν σοβαρή απόκλιση στο ποσοστό των πλασματοκυττάρων και κατά συνέπεια στην αξιοπιστία της MRD.
  6.  O μύθος ότι τα αυτοάνοσα νοσήματα συνδέονται με αυξημένη συχνότητα εμφάνισης παραπρωτεινών καταρρίπτεται.
  7.  Έως και 69% των ασυμπτωματικών μυελωμάτων έχουν πλασματοκύτταρα ακόμα και στο αίμα πέραν του μυελού των οστών. Το ποσοστό είναι χαμηλότερο στα MGUS και υψηλότερο στα μυελώματα, και επίσης αυξάνεται όσο αυξάνει η βαρύτητα της νόσου.
  8. Η υπερασβεσταιμία στο μυέλωμα δεν απαντάται σχεδόν ποτέ μόνη της από τα CRAB σημεία, καθώς επίσης ένα 7.5% των MGUS μπορεί να εκδηλώσει υπερασβεσταιμία για άσχετους λόγους.
  9. 10% των ασθενών έχουν περισσότερες από μια παραπρωτείνες. Συχνότερα στους άνδρες, στους ηλικιωμένου και σε όσους η μια παραπρωτείνη ειναι IgM. Oι περισσότερες φθίνουν με το πέρασμα του χρόνου και σχεδόν καμία δεν εξελίσσεται.

 

Γεώργιος Ζ. Ιωαννίδης - Αιματολόγος - Λάρισα

ΑΣΚΛΗΠΙΟΥ & ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ 25Α’
ΛΑΡΙΣΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Fill out this field
Fill out this field
Δώστε μια έγκυρη ηλ. διεύθυνση.
You need to agree with the terms to proceed

Επόμενο άρθρο
Από τι είμαστε φτιαγμένοι;
Προηγούμενο άρθρο
Αντισυλληπτικά, παχυσαρκία και θρόμβωση
Call Now Button