ΑιματολογίαΙόςΚοινωνίαΛοίμωξη

RNA εμβόλια και ασφάλεια

Δεν υπάρχουν Σχόλια

Κοινοποίηση

Δυστυχώς συνεχίζουμε με ένα ακόμα άρθρο μακριά από την Αιματολογία. Αλλά έτσι μας αναγκάζει η επικαιρότητα. Και κατά συνέπεια η πραγματικότητα που αντιμετωπίζω καθημερινά στο ιατρείο.

Είναι ασφαλή τα εμβόλια που βασίζονται σε RNA πλατφόρμα;

Είναι στην ουσία μια πολύ καλή ερώτηση. Βασικά ας φανταστούμε το RNA σαν απλά μηνύματα. Κάθε δεδομένη στιγμή κάθε κύτταρο λαμβάνει 5000 και πάνω μηνύματα για το τι να κάνει, ποια λειτουργία να επιτελέσει. Είναι παροδικά μηνύματα, κάτι σαν τα snapchat μηνύματα που λήγουν μόλις αναγνωστούν, ή τα post-it κίτρινα αυτοκόλλητα που μόλις διαβάσουμε τι σημειώσαμε, τα σκίζουμε και τα πετάμε. Έτσι κι αυτά. Μόλις τα διαβάσει το κύτταρο, μέσα σε λεπτά ή ώρες, τα καταστρέφει. Τα RNA εμβόλια δεν θα γίνουν μόνιμο κομμάτι του οργανισμού σας. Θα δώσουν εντολή και οδηγία στα κύτταρα του ανοσοποιητικού σας συστήματος να κατασκευάσουν μια  ιϊκή πρωτεΐνη, αλλά μόνο παροδικά.

Κατά δεύτερο λόγο, στην περίπτωση των RNA COVID-19 εμβολίων, το RNA μήνυμα είναι για μια και μοναδική πρωτεΐνη του κορωναϊού. Χρειάζονται 25 διαφορετικές από αυτές για να γίνει ένας κορωναϊός, άρα δεν προκύπτει κανένας λόγος ανησυχίας μήπως το RNA μπορεί να δημιουργήσει ιό.

Τρίτον, πάνω από 70,000 δόσεις αυτών των COVID-19 RNA εμβολίων έχουν χορηγηθεί σε άτομα μέχρι τώρα, και οι ανεξάρτητες εποπτικές επιτροπές (μη ελεγχόμενες από τις εταιρείες), δεν έχουν αναφέρει σοβαρές ανησυχίες. Τα δεδομένα λοιπόν δεν είναι καθόλου φτωχά! Σαφώς και θα πρέπει να περιμένουμε τα πλήρη δεδομένα ασφαλείας όταν τα αποτελέσματα της κλινικής μελέτης δημοσιοποιηθούν, αλλά όπως και να το κάνουμε, μέχρι στιγμής φαίνονται καλά.

Κλείνοντας, αναφορικά τόσο με τα συγκεκριμένα, όσο και γενικά με όλα τα εμβόλια, το ”ασφαλές” δεν είναι απαραίτητα συνώνυμο του “ανώδυνο”. Πόνοι, ιδιαίτερα αρθραλγίες και πυρετός για λίγες ημέρες μπορεί όντως να αναφερθούν. Το ανοσολογικό μας σύστημα άλλωστε του αρέσει να θυμάται μόνο ότι του προκαλεί διέγερση. Και αυτή η διέγερση κάπως έτσι εκδηλώνεται. Ίδιο κατά αναλογία με τις ασκήσεις και τη γυμναστική που κάνουμε . Ο μυϊκός πόνος που ακολουθεί της έντασης την ίδια ή την επόμενη ημέρα, είναι ένδειξη ότι κοπιάσαμε και αργά ή γρήγορα θα δούμε τα αποτελέσματα. Έτσι και την ανοσία μας: πρέπει να την κερδίσουμε!

 

Γεώργιος Ζ. Ιωαννίδης - Αιματολόγος - Λάρισα

ΑΣΚΛΗΠΙΟΥ & ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ 25Α’
ΛΑΡΙΣΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Fill out this field
Fill out this field
Δώστε μια έγκυρη ηλ. διεύθυνση.
You need to agree with the terms to proceed

Επόμενο άρθρο
Γιατρέ, από πότε το έχω;
Προηγούμενο άρθρο
Τα εμβόλια έρχονται
Call Now Button