ΑιματολογίαδιάγνωσηΚαρκίνος

Καθυστέρηση στην διάγνωση

Δεν υπάρχουν Σχόλια

Κοινοποίηση

Μια έρευνα με ασθενείς που έλαβαν αντικαρκινική θεραπεία στο Εθνικό Σύστημα Υγείας της Αγγλίας, δείχνει ότι η διάγνωση για τους αιματολογικούς καρκίνους εξακολουθεί να μπαίνει καθυστερημένα σε σχέση με άλλους τύπους καρκίνου.

Η Cancer Patient Experience Survey του 2017, που δημοσιεύθηκε πρόσφατα από το NHS England, διαπίστωσε ότι πάνω από το ένα τρίτο (35,6%) των ασθενών με καρκίνο του αίματος, έπρεπε να επισκεφτεί τουλάχιστον τρεις φορές τον παθολόγο τους με συμπτώματα, προτού παραπεμφθεί στο νοσοκομείο για να μπει η διάγνωση.

Ας συγκρίνμουμε αυτό, με κάτι λιγότερο από το ένα τέταρτο (23%) των ασθενών με καρκίνο συνολικά. Χαρακτηριστικά παραδείγματα, οι ουρολογικοί καρκίνοι και ο καρκίνος του δέρματος, όπου μόλις ένα 15.5% και 9.1% των ασθενών αντίστοιχα καθυστερεί πριν παραπεμφθεί σε ειδικό για να μπει η διάγνωση. Επίσης δείχνει μια ελαφρά αύξηση από την έρευνα του 2016, όταν το 35,2% των ασθενών με καρκίνο του αίματος χρειάστηκε να δει τον παθολόγο τους ή γενικό ιατρό, τρεις ή περισσότερες φορές πριν τους γίνει παραπομπή για εκτίμηση από ειδικό. Κι όλα αυτά σε χώρα πολύ πιο προηγμένη τεχνολογικά και σε υποδομές, και με πληθυσμό που διαθέτει καλύτερη πρόσβαση στην πληροφόρηση σε σχέση με τον μέσο Έλληνα ασθενή.

Αυτή είναι η έβδομη ετήσια Cancer Patient Experience Survey, με 69.000 άτομα που υποβλήθηκαν σε θεραπεία για καρκίνο να απαντούν στο ερωτηματολόγιο το 2017. Τα 59 ερωτήματα αφορούσαν όλες τις πτυχές της αντιμετώπισης του καρκίνου, συμπεριλαμβανομένης της διάγνωσης, της πρόσβασης στην πληροφόρηση, ποιότητας φροντίδας και υποστήριξης μετά την θεραπεία.

Ο Phil Reynolds, υπεύθυνος πολιτικής στο ερευνητικό φιλανθρωπικό ίδρυμα για αιματολογικούς καρκίνους Bloodwise, δήλωσε: “Γνωρίζουμε εδώ και πολύ καιρό ότι τα άτομα με καρκίνο του αίματος δυσκολεύονται μέχρι να  πάρουν μια διάγνωση, και οι γιατροί τους ξοδεύουν περισσότερο χρόνο μέχρι να τους παραπέμψουν στο νοσοκομείο. Η πιο τρανταχτή περίπτωση είναι τα άτομα με μυέλωμα, τα οποία χάνουν μήνες μέχρι να καταλήξουν στον ειδικό. Αυτό μπορεί να εξηγηθεί από διάφορους παράγοντες, μεταξύ των οποίων η έλλειψη επίγνωσης των συμπτωμάτων των αιματολογικών καρκίνων, και η ευκολία με την οποία πολλά συμπτώματα μπορεί να συγχέονται με πιο συνήθη νοσήματα και καταστάσεις.

Για ορισμένες – αλλά όχι όλες – τις μορφές καρκίνου του αίματος, η έγκαιρη διάγνωση μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην έκβαση των ασθενών.

Ένα επιπλέον θέμα είναι η κατανόηση και η σαφήνεια της πληροφορίας γύρω από την διάγνωση. Κι εδώ η Αιματολογία υστερεί σε σχέση με την Ογκολογία. Μόλις ένα 59% των ασθενών με αιματολογικό καρκίνο δείχνουν να κατανοούν πλήρως την ερμηνεία που τους δίνεται γύρω από το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν – σε σύγκριση με το 73% των καρκινοπαθών γενικότερα. Μόνο το 46,4% των ασθενών με καρκίνο του αίματος δηλώνουν ότι αντιλαμβάνονται με σαφήνεια την θεραπεία που τους προτείνεται να ακολουθήσουν, όσο και τις πιθανές μακροπρόθεσμες παρενέργειες που απορρέουν από αυτήν.

Μηνύματα που μόνο προβληματισμό και ερωτήματα γεννούν, και που θα πρέπει να μας απασχολήσουν σαν ειδικούς, και σαν Ελληνική Αιματολογική Εταιρεία.

Γεώργιος Ζ. Ιωαννίδης - Αιματολόγος - Λάρισα

ΑΣΚΛΗΠΙΟΥ & ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ 25Α’
ΛΑΡΙΣΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Fill out this field
Fill out this field
Δώστε μια έγκυρη ηλ. διεύθυνση.
You need to agree with the terms to proceed

Επόμενο άρθρο
Η απορρόφηση του σιδήρου
Προηγούμενο άρθρο
CAR-T κυτταρικές θεραπείες
Call Now Button