ΑιματολογίαθεραπείαΙόςΚαρκίνοςΛοιμώξεις

Κάνει να εμβολιαστώ;

12 Σχόλια

Κοινοποίηση

Αρκετοί από τους ασθενείς μας με αιματολογικές κακοήθειες, δυστυχώς αρνούνται ή αντιμετωπίζουν με δισταγμό τον εμβολιασμό. Αυτό με ώθησε να παραθέσω κάποιες παρατηρήσεις. Αυτές βασίζονται σε διεθνείς πρακτικές, και ακολουθούν συζητήσεις που είχα και έχω με συναδέλφους μου που εξειδικεύονται στη θεραπεία λεμφωμάτων και λευχαιμιών στο εξωτερικό. Τα εμβόλια στα οποία αναφερόμαι είναι είτε το  Oxford Uni/AZ (AZ) ή το Pfizer/BioNTech (Pf) εμβόλιο. Κανένα από αυτά δεν έχει ζώντα εξασθενημένο ιό.

Ασθενείς που θα ΠΡΕΠΕΙ να εμβολιαστούν είναι 1-όσοι υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία, ιδανικά 2 εβδομάδες προ έναρξης, και με όσο το δυνατόν φυσιολογικές αιματολογικές τιμές, δηλαδή ακόμα και πριν την έναρξη της θεραπείας. Κατά τη διάρκεια της θεραπείας απλώς αποφεύγουμε εμβολιασμό και χημειοθεραπεία ταυτόχρονα την ίδια μέρα 2 -όσοι υποβάλλονται σε ανοσοθεραπεία (pembrolizumab, nivo) 3- όσοι λαμβάνουν μονοκλωνικά αντισώματα (rituximab, obinutuzumab, daratumumab). Δεν συντρέχει λόγος διακοπής των παραπάνω θεραπειών, αν και η ανοσολογική απάντηση θα αναμένεται μειωμένη. Πόσο μετά από το πέρας της θεραπείας είναι προτιμότερο να γίνει ο εμβολιασμός; Δεν είναι ξεκάθαρο, αλλά προτείνεται εφόσον υπάρχει η δυνατότητα να περιμένουμε να παρέλθουν τουλάχιστον 4 εβδομάδες μετά από χορήγηση μονοκλωνικών αντισωμάτων όπως το Mabthera (Rituximab). Αλλιώς ο εμβολιασμός γίνεται εν μέσω θεραπειών, αλλά όχι την ίδια μέρα. 4- Ασθενείς σε αντιπηκτική αγωγή ή με χαμηλά (αλλά >20.000) αιμοπετάλια εμβολιάζονται κανονικά.

Ασθενείς που συνίσταται να ΑΠΟΦΥΓΟΥΝ τον εμβολιασμό: 1-όσοι εκδήλωσαν υπερευαισθησία στην 1η δόση του εμβολίου. Αντίδραση στην 1η δόση του εμβολίου της Pfizer είναι ένδειξη για αντικατάσταση του εμβολίου από αυτό της ΑΖ για την 2η δόση, με παρακολούθηση για τα επόμενα 30-60′. Περίπτωση αναφυλαξίας εξετάζεται ξεχωριστά.  2-Οξεία ουδετεροπενία (πολυμορφοπύρηνα <1000) εώς ότου ο απόλυτος αριθμός ξεπεράσει τα 1000. (ασθενείς με χρόνια ουδετεροπενία μπορούν να εμβολιαστούν). 3- Τους πρώτους 3 μήνες από αλλογενή μεταμόσχευση μυελού των οστών (BMT). 4- Τις πρώτες 4 εβδομάδες μετά από αυτόλογη μετασμόσχευση μυελού. 5-Τις πρώτες 7 ημέρες εμπύρετου νοσήματος.

Το θέμα των αλλεργιών είναι κάπως πιο περίπλοκο. Ασθενείς με ιστορικό αγγειοοιδήματος/αναφυλαξίας δεν συμπεριλήφθηκαν στις μελέτες των AZ και Pfizer. Αυτοί οι ασθενείς χρήζουν προσεκτικής προσέγγισης. Πρόσφατα μάθαμε ότι όσοι υποφέρουν από τροφικές αλλεργίες μπορούν να εμβολιαστούν με το Pfizer εμβόλιο, αλλά η κατάσταση αναφορικά με το ΑΖ δεν είναι το ίδιο ξεκάθαρη.
Με τους ασθενείς που εκδήλωσαν αλλεργική αντίδραση μετά από χημειοθεραπεία, πρέπει να είμαστε ακόμα πιο προσεκτικοί. Το εμβόλιο της ΑΖ  περιέχει Polysorbate/Tween 80, συστατικά που τα απαντούμε στα χημειοθεραπευτικά Doxetaxel και Etoposide (καρκίνος μαστού, λευχαιμίες λεμφώματα κλπ). Το εμβόλιο της Pfizer περιέχει Polyethylene glycol (PEG) που το βρίσκουμε επίσης στην λιποσωμική Doxorubicin (Caelyx) και σε νανοσωματίδια.
Είναι λοιπόν κρίμα και αδικαιολόγητο  να στερηθούν -έστω κι αυτό το μικρό όφελος που αναμένεται-, αυτοί οι ασθενείς που είναι οι πιο εκτεθειμένοι σε τυχόν παρενέργειες της λοίμωξης.

 

Γεώργιος Ζ. Ιωαννίδης - Αιματολόγος - Λάρισα

ΑΣΚΛΗΠΙΟΥ & ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ 25Α’
ΛΑΡΙΣΑ

12 Σχόλια. Leave new

  • Καλησπέρα,ατομο με εξετάσεις αίματος οπου ολες οι τιμες ειναι φυσιολογικες , αλλα τα αιμοπετάλια ειναι 130.000 ,ειναι ασφαλες για εμβολιο pfizer ;

    Απάντηση
    • Ναι, ο αριθμός των αιμοπεταλίων δεν είναι κριτήριο για το ποιός θα κάνει το εμβόλιο και ποιός όχι. Από την άλλη, όλα σχεδόν τα εμβόλια μπορεί να προκαλέσουν πτώση -συνήθως παροδική- των αιμοπεταλίων, σε ποσοστό < 0,001%. Οι μελέτες των εμβολίων του κορωναϊού δεν αναφέρουν τέτοια ποσοστά, αν και μια τέτοια πιθανότητα είναι αναμενόμενη. Συγκριτικά όμως, η νόσηση από COVID19 προκαλεί θρομβοπενία σε ποσοστά ανάμεσα από 10-20%.

      Απάντηση
      • Γεια σας, έχω ακκοκυταροαναιμια, με ουδετεροφιλα κάτω των 1000, ακολουθώ αγωγή με αυξητικους λευκούς. Να εμβολιαστω; Θα ήθελα μια δευυερη γνώμη κ από εσας. Ευχαριστώ

        Απάντηση
        • Σε περίπτωση χρόνιας ουδετεροπενίας στην οποία δεν αναμένουμε ανάκαμψη των τιμών, το εμβόλιο γίνεται κανονικά. Αντίθετα, σε περιπτώσεις παροδικής πτώσης και ιδιαίτερα όταν ο ασθενής είναι ασταθής είναι προτιμότερο να περιμένουμε την βελτίωση.

          Απάντηση
  • Κατερινα
    23 Ιουνίου 2021 13:42

    Καλησπέρα, έιμαι 31 χρόνων και ετεροζυγη στον παράγοντα v-leiden. Για την δική μου περίπτωση ενδείκνυται ο εμβολιασμος?και αν ναι με ποιο εμβόλιο?

    Απάντηση
  • Δημήτρης Παπαδόπουλος
    25 Ιουνίου 2021 23:17

    Σας ευχαριστούμε για την πολύ καλή ενημέρωση. Ατομο που λαμβάνει revolade δύναται να εμνολιαστεί; Αν ναι πιο εμβόλιο ταιριάζει καλύτερα;

    Απάντηση
    • Η μόνη επίσημη ένδειξη του Revolade είναι ασθενείς με χρόνια ITP και ανεπαρκή ανταπόκριση σε προηγούμενες θεραπείες, συμπεριλαμβανομένων κορτικοστεροειδών. Ούτε το φάρμακο, ούτε η ίδια η νόσος αποτελούν αντένδειξη στον εμβολιασμό ή σε κάποιον τύπο εμβολίου. Ευχαριστώ

      Απάντηση
  • Καλησπέρα σας, ανθρώπος με ουδέτερο πενιά που κάνει θεραπεία μπορεί να εμβολιαστεί και αν ναι με ποιο εμβόλιο;

    Απάντηση
  • Η αδερφή μου πριν αρκετά χρόνια, μετά από πολλές αποτυχημένες προσπάθειες εξωσωματικής, έκανε εξετάσεις και την ενημέρωσαν ότι έχει θρομβοφιλία.. Δεν λαμβάνει κάποια θεραπεία.Αρνείται να κάνει το εμβόλιο επειδή φοβάται ότι θα της προκαλέσει θρομβώσεις.. Υπάρχει όντως μεγαλύτερος κίνδυνος, είναι απαγορευτικό λόγω θρομβοφιλίας να κάνει εμβόλιο για COVID? Πρέπει να κάνει κάποιον επανέλεγχο εξετάσεων? Ευχαριστώ.

    Απάντηση
  • Δένδη Ιωάννα
    29 Ιουλίου 2021 14:44

    Καλησπέρα σας. Ευχαριστούμε για την ενημέρωση.Ο γιος μου είναι 22 ετών και τα αιμοπετάλιά του τα τελευταία 5 χρόνια είναι μεταξύ 80000-65000 στο εργαστήριο, ενώ στο πλακάκι, 100000-120000.Δεν παρουσιάζει κάποια συμπτώματα,το εύρημα ‘ηταν τυχαίο το 2017,όταν πήγε να δώσει εξετάσεις στην Ικάρων. Ψάχνοντας, όμως παλιές εξετάσεις είδαμε ότι πάντα είχε χαμηλά αιμοπετάλια αν και όχι μακριά από το όριο. Γενικά υπάρχει μια πτωτική τάση με τα χρόνια.Παρακολουθείται, αλλά θα ήθελα τη γνώμη σας σχετικά με το εμβόλιο της PFIZER αλλά και για τυχόν συνέπειες από τον ίδιο τον κορονοϊό. Eυχαριστώ.

    Απάντηση
  • Καλησπέρα.. Έχω θρομβοφιλία παράγοντα Χ12. Μπορώ να εμβολιαστώ με pfizer?
    Ευχαριστώ!!!

    Απάντηση
  • Καλησπέρα σας! Παρουσίασα στις εγκυμοσύνες μου θρομβοφιλία με αποτέλεσμα να κάνω αντιπηκτικές ενέσεις. Μπορώ να κάνω το εμβόλιο ; Και αν ναι ,ποιο να επιλέξω; Ευχαριστώ.

    Απάντηση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Fill out this field
Fill out this field
Δώστε μια έγκυρη ηλ. διεύθυνση.
You need to agree with the terms to proceed

Επόμενο άρθρο
Ο Πυρετός
Προηγούμενο άρθρο
Διάρκεια ανοσίας στον COVID-19
Call Now Button