ΑιματολογίαθεραπείαΙόςΚαρκίνοςΛοιμώξεις

Κάνει να εμβολιαστώ;

2 Σχόλια

Κοινοποίηση

Αρκετοί από τους ασθενείς μας με αιματολογικές κακοήθειες, δυστυχώς αρνούνται ή αντιμετωπίζουν με δισταγμό τον εμβολιασμό. Αυτό με ώθησε να παραθέσω κάποιες παρατηρήσεις. Αυτές βασίζονται σε διεθνείς πρακτικές, και ακολουθούν συζητήσεις που είχα και έχω με συναδέλφους μου που εξειδικεύονται στη θεραπεία λεμφωμάτων και λευχαιμιών στο εξωτερικό. Τα εμβόλια στα οποία αναφερόμαι είναι είτε το  Oxford Uni/AZ (AZ) ή το Pfizer/BioNTech (Pf) εμβόλιο. Κανένα από αυτά δεν έχει ζώντα εξασθενημένο ιό.

Ασθενείς που θα ΠΡΕΠΕΙ να εμβολιαστούν είναι 1-όσοι υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία, ιδανικά 2 εβδομάδες προ έναρξης, και με όσο το δυνατόν φυσιολογικές αιματολογικές τιμές, δηλαδή ακόμα και πριν την έναρξη της θεραπείας. Κατά τη διάρκεια της θεραπείας απλώς αποφεύγουμε εμβολιασμό και χημειοθεραπεία ταυτόχρονα την ίδια μέρα 2 -όσοι υποβάλλονται σε ανοσοθεραπεία (pembrolizumab, nivo) 3- όσοι λαμβάνουν μονοκλωνικά αντισώματα (rituximab, obinutuzumab, daratumumab). Δεν συντρέχει λόγος διακοπής των παραπάνω θεραπειών, αν και η ανοσολογική απάντηση θα αναμένεται μειωμένη. Πόσο μετά από το πέρας της θεραπείας είναι προτιμότερο να γίνει ο εμβολιασμός; Δεν είναι ξεκάθαρο, αλλά προτείνεται εφόσον υπάρχει η δυνατότητα να περιμένουμε να παρέλθουν τουλάχιστον 4 εβδομάδες μετά από χορήγηση μονοκλωνικών αντισωμάτων όπως το Mabthera (Rituximab). Αλλιώς ο εμβολιασμός γίνεται εν μέσω θεραπειών, αλλά όχι την ίδια μέρα. 4- Ασθενείς σε αντιπηκτική αγωγή ή με χαμηλά (αλλά >20.000) αιμοπετάλια εμβολιάζονται κανονικά.

Ασθενείς που συνίσταται να ΑΠΟΦΥΓΟΥΝ τον εμβολιασμό: 1-όσοι εκδήλωσαν υπερευαισθησία στην 1η δόση του εμβολίου. Αντίδραση στην 1η δόση του εμβολίου της Pfizer είναι ένδειξη για αντικατάσταση του εμβολίου από αυτό της ΑΖ για την 2η δόση, με παρακολούθηση για τα επόμενα 30-60′. Περίπτωση αναφυλαξίας εξετάζεται ξεχωριστά.  2-Οξεία ουδετεροπενία (πολυμορφοπύρηνα <1000) εώς ότου ο απόλυτος αριθμός ξεπεράσει τα 1000. (ασθενείς με χρόνια ουδετεροπενία μπορούν να εμβολιαστούν). 3- Τους πρώτους 3 μήνες από αλλογενή μεταμόσχευση μυελού των οστών (BMT). 4- Τις πρώτες 4 εβδομάδες μετά από αυτόλογη μετασμόσχευση μυελού. 5-Τις πρώτες 7 ημέρες εμπύρετου νοσήματος.

Το θέμα των αλλεργιών είναι κάπως πιο περίπλοκο. Ασθενείς με ιστορικό αγγειοοιδήματος/αναφυλαξίας δεν συμπεριλήφθηκαν στις μελέτες των AZ και Pfizer. Αυτοί οι ασθενείς χρήζουν προσεκτικής προσέγγισης. Πρόσφατα μάθαμε ότι όσοι υποφέρουν από τροφικές αλλεργίες μπορούν να εμβολιαστούν με το Pfizer εμβόλιο, αλλά η κατάσταση αναφορικά με το ΑΖ δεν είναι το ίδιο ξεκάθαρη.
Με τους ασθενείς που εκδήλωσαν αλλεργική αντίδραση μετά από χημειοθεραπεία, πρέπει να είμαστε ακόμα πιο προσεκτικοί. Το εμβόλιο της ΑΖ  περιέχει Polysorbate/Tween 80, συστατικά που τα απαντούμε στα χημειοθεραπευτικά Doxetaxel και Etoposide (καρκίνος μαστού, λευχαιμίες λεμφώματα κλπ). Το εμβόλιο της Pfizer περιέχει Polyethylene glycol (PEG) που το βρίσκουμε επίσης στην λιποσωμική Doxorubicin (Caelyx) και σε νανοσωματίδια.
Είναι λοιπόν κρίμα και αδικαιολόγητο  να στερηθούν -έστω κι αυτό το μικρό όφελος που αναμένεται-, αυτοί οι ασθενείς που είναι οι πιο εκτεθειμένοι σε τυχόν παρενέργειες της λοίμωξης.

 

Γεώργιος Ζ. Ιωαννίδης - Αιματολόγος - Λάρισα

ΑΣΚΛΗΠΙΟΥ & ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ 25Α’
ΛΑΡΙΣΑ

2 Σχόλια. Leave new

  • Καλησπέρα,ατομο με εξετάσεις αίματος οπου ολες οι τιμες ειναι φυσιολογικες , αλλα τα αιμοπετάλια ειναι 130.000 ,ειναι ασφαλες για εμβολιο pfizer ;

    Απάντηση
    • Ναι, ο αριθμός των αιμοπεταλίων δεν είναι κριτήριο για το ποιός θα κάνει το εμβόλιο και ποιός όχι. Από την άλλη, όλα σχεδόν τα εμβόλια μπορεί να προκαλέσουν πτώση -συνήθως παροδική- των αιμοπεταλίων, σε ποσοστό < 0,001%. Οι μελέτες των εμβολίων του κορωναϊού δεν αναφέρουν τέτοια ποσοστά, αν και μια τέτοια πιθανότητα είναι αναμενόμενη. Συγκριτικά όμως, η νόσηση από COVID19 προκαλεί θρομβοπενία σε ποσοστά ανάμεσα από 10-20%.

      Απάντηση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Fill out this field
Fill out this field
Δώστε μια έγκυρη ηλ. διεύθυνση.
You need to agree with the terms to proceed

Επόμενο άρθρο
Ο Πυρετός
Προηγούμενο άρθρο
Διάρκεια ανοσίας στον COVID-19
Μενού
Call Now Button